Üdítőital- és gyümölcsléfogyasztás-válság van Magyarországon

Fotó: Alex Murphy / Flickr

Megállíthatatlannak tűnik az alkoholmentesital-gyártó ágazat mélyrepülése, írja a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség [sic!]. 2013-ban 8 (nyolc!) százalékkal kevesebb üdítőt és gyümolcslevet adtak el, így ahelyett, hogy munkahelyeket teremthetnének, elbocsátásra kényszerültek a gyártók.

A szakmai szövetség legnagyobb bánatát a szénsavas üdítők okozzák. Ezekből 2003-ban még fejenként évi 70 litert ittak a magyarok, 2013-ban viszont már csak 48,3 litert. Ez tíz év alatt 31 százalékos visszaesés, de 2012-höz képest is 12 százalékos.

Arányaiban a gyümölcsléfogyasztás visszaesése még brutálisabb. 2007-ben még évi 30,8 liter ilyet ittunk, 2013-ban viszont már csak 20,2 litert. Itt viszont legalább a visszaesés üteme csökkent, 2012-höz képest csak 1 százalék.

Hogy miért?

A fitneszfasiszták miatt. Sokan ugyanis az üdítőitalokat teszik felelőssé az elhízás miatt, írja a szövetség. Ez persze szerintük szemen szedett hazugság:

"Az üüdítőitalokkal elfogyasztott kalória (energia) azonban csupán átlag 1,5-2 százaléka (kb. 40 kalória) a magyar felnőtt lakosság teljes napi kalóriabevitelének, ami kevesebb, mint egy közepes alma energiatartalma".

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.