Az új ukrán belügyminisztert fenyegeti a Jobb Szektor

külföld
2014 március 25., 18:52
comments 13

Durva konfliktus van kialakulóban Ukrajnában az új hatalom és a régi elüldözésében kulcsszerepet játszó Jobb Szektor (JSZ) között. A focihuligánokból verbuválódott, a februári kijevi összecsapásokban a tüntetők harci alakulataként működő JSZ vezetője, Dmitro Jaros kedden lemondásra szólította az új belügyminisztert, Arszen Avakovot.

Hétfőn agyonlőtték a JSZ nyugat-ukrajnai vezetőjét, a Szasko Bilij néven elhíresült Olekszandr Muzicskót, akinek szokásában állt, hogy automata gépfegyverrel a kezében győzködje politikai ellenfeleit.

Mint kiderült, Muzicskót a különleges rendőri alakulat, a Szokil kommandósai lőtték agyon. A rendőrség szerint őrizetbe akarták venni, de elmenekült, eközben érte a halálos lövés. A JSZ szerint viszont Muzicsko a szülei házától nem messze, egyik törzskévázójában üldögélt, amikor a rendőrök rárontottak és azonnal lőni kezdtek. A JSZ szerint ez azt bizonyítja, hogy kitervelt gyilkosság volt.

Avakov belügyminiszter fenyegetéssel válaszolt a fenyegetésre. Áll elébe a kihívásnak, ha bűnözők fenyegetik, mondta. Szerinte a "valódi hazafiak fegyvereikkel az ország határait védik, azok pedig bűnözők, akik vállalatokhoz vagy magántulajdonú házakba hatolna be illegálisan tartott automata fegyverrel a kezükben". (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.