Pisszegjen le téged a Kulka János!

KULTÚRA
2014 március 26., 16:15
comments 8

Tisztességeset robbant nálunk tegnap a Katona József Színház kampánya, a Gifszínház, amiben a színi társulat tagjai különböző reakciógifeken tűnnek fel.

A Katona és a Young & Rubicam reklámügynökség közös projektje a maga nemében egyedülálló.

A reklámokat mindenki utálja, kínosak, ritka az igazán jó - mondta nekünk Galacz Karolina a Y&R-től.

Pont ezért akartak valami olyasmivel előrukkolni, ami nem a szokásos tukmálós, "nesze itt van, ezt vedd meg" marketingvonalon mozog.

A reklámügynökség magától kereste fel a színházat, ahol azonnal vevők voltak az ötletre. A színészek közül az vett részt a forgatáson, akinek kedve volt.

Hogyan forgass gifet?

A forgatás egészen egyszerűen zajlott. Pár percig forgott a kamera, az éppen szereplő színész pedig mindenféle figurát kipróbált. Bár a rendezők egy megírt, hosszú listával érkeztek, a kiválasztott gifek közé több olyan is bekerült, ami színészi improvizáció, vagy éppen egy véletlen szituáció eredménye.

Itt például Kulka János éppen rápisszent kollégáira, hogy maradjanak már csendben, mert ő következik:

kulka01

A színészek saját ötlete volt a következő kép:

impro01

De ez a gif is hirtelen jött ötleten alapszik:

impro02

A színházi társulatából Nagy Ervint tudtuk elérni, aki azt mondta, hogy a Gifszínház-projekt összes résztvevője örömmel látta el a feladatot, aminek összetettsége és nehézsége összehasonlíthatatlan mondjuk egy színdarab során nyújtandó teljesítménnyel, de pont ebben az egyszerűségben rejlik a gifek ereje.

Egy ilyen lebutított valami is képes mondanivalót hordozni, figyelmet felkelteni. Olyan, mint egy golyó a fegyverből: üt; sokkal gyorsabban, mint például egy Csehov darab. Abszolút nyitottak vagyunk a XXI.századi megoldásokra. A fiatalokat is könnyebb elérni egy ilyen kampánnyal, mint mondjuk egy plakáttal. Valahogy el kell érni a nézőket, és ez ennek egy játékos módja volt.

Ezután visszafojtott röhögőgörcs kíséretében kérdeztem a színészt,

lehet-e a színjátszás jövője a gif?

Nagy Ervin erre nevetve annyit mondott, hogy "hogyne", majd megegyeztünk abban, hogy közösen várjuk az első egész estés gifet.

ervin01

Akinek ennyi kevés volt, esetleg hiányol valamilyen reakciót a Gifszínház kínálatából, az itt jelentkezhet ötletével, komment formájában.

Mi stílusosan csak ennyivel szeretnénk hozzájárulni a spontán kampányhoz.

2048

Késmárky Attila fejlesztőnk kreatív hozzájárulásával itt lehet játszani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.