Pása, Lilja, a fecskendő meg a gyerek

Egyéb
2014 március 27., 14:32
comments 31

Az alábbi fotók főszereplője, Anfisza kétéves volt, amikor a képek 2008-ban készültek, Szentpéterváron. Anfisza szülei, Pása és Lilja intravénás droghasználók és csövesek. Lakásukon gyakoriak a bulik. Lilja talán HIV pozitív, talán nem, nem tudja. De a nehézségek ellenére igyekeznek szeretetben nevelni a gyerekeiket, írta Irina Popova, aki 21 éves korában készítette ezt a képriportot róluk.

IrinaPopova_AnotherFamily01_s

001_s

005_s

IrinaPopova_AnotherFamily09_s

Popova_0806_03_s

006_

Popova_0806_35_s

012_s

A képsorozatot először egy szentpétervári kiállításon mutatták be, ahol nagy kritikai sikert aratott, díjakra is jelölték. Ám amikor online is publikálta őket, nagy volt a felháborodás.

Sokan opportunizmussal vádolták Popovát, mert nem avatkozott közbe a kislány érdekében.

"Elképzelni sem tudtam, hogy ilyen reakciókat válthat ki" - mondta erről Popova a Daily Mailnek.

"Lehet, hogy ez furcsa, de az én szándékom az volt, hogy bemutassam a szeretetet a társadalom határán. Bíztam a megértésben, abban, hogy hidat építhetek az emberek között és felhívhatom rá a figyelmet, hogy a gyereknevelés nem könnyű feladat".

Különben szerinte a képek nyújtotta keresztmetszet nem is írja le igazán Anfisza valóságát. "Az élet ennél sokkal összetettebb, és sok helyzet túl bonyolult ahhoz, hogy egyszerű ítéletet mondjunk" - mondta.

De az élet még ennél is bonyolultabb. A képek publikálása óta a rendőrség zaklatja Afszina szüleit, Pását és Lilját. Pása azóta szóba se áll Popovával, aki közben már Hollandiába költözött. Lilja pedig otthagyta férjét és lányát, rehabilitációra jár, és egy pétervári ruhaboltban dolgozik. Pása félállású villanyszerelőként igyekszik eltartani Anfiszát, illetve új barátnőjét és annak a fiát.

A képsorozat tíz képét Irina Popova engedélyével közüljük, a teljes sorozatot weboldalán, a www.irinapopova.net-en láthatják. Popova könyvét, az Another Familyt a Dostoyevsky Publishing oldalán, a www.dossoc-store.com-on rendelhetik meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.