Lázár János bizonyságlevelet adott át Hódmezővásárhely polgármesterének, mert az állam átvállalta 22,5 milliárdos adósságukat

politika
2014 március 27., 08:19
comments 23
photo_camera Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Lázár, aki amúgy tíz éven át volt a város polgármestere, és minden jel szerint még mindig komoly befolyást gyakorol a város irányítására, most mint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár érkezett Hódmezővásárhelyre.

Lázár arról beszélt, hogy a "kormány álláspontja szerint két ok miatt keletkeztek az önkormányzati adósságok. Vagy azért, mert az állam kevés pénzt biztosított a közszolgáltatások működtetéséhez, az ott lakók életminőségének javításához, és ezért működési hitelt halmozott fel egy közösség, vagy mert a polgárok egymással, valamint a települési vezetőkkel összefogva szerettek volna életükön változtatni, és ezért fejlesztéseket hajtottak végre."

Az államtitkár saját érdemeiről nem beszélt, de irányítása alatt az ország egyik legjobban eladósodott településévé vált Hódmezővásárhely, több mint 20 milliárd forintos tartozásával, ami mögött a 2006-os svájci frank alapú kötvénykibocsátás állt. Az ügylettel eleinte jól járt a város, de a 2008-as válság és a forint zuhanása miatt végül nagyot buktak. A helyzet annyit súlyosbodott, hogy 2012-ben Lázár még az Ertse Banknak is nekiment. Végül jött a kormány közbelépése, 2012 végén megindultak az egyeztetések az adósság átvételéről.

Almási István polgármester elmondta, a település jól gazdálkodott a felvett hitelekkel, mert a megvalósult fejlesztésekkel Hódmezővásárhely gazdagodott. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.