A hadseregbe csatornázná az ukrán jobbszél indulatait a belügyminiszter

2014 március 28., péntek 15:25
4
AFP PHOTO / GENYA SAVILOV

"Ha szeretnének részt venni az ország védelmében, csatlakozzanak a Nemzeti Gárdához" - üzente az ukrán belügyminiszter, Arszen Avakov a Jobb Szektor felfegyverzett híveinek. A februári forradalom fegyveres alakulata amúgy éppen ellene lázadozik egyik vezetőjük, a Szasko Bilij néven ismert, polgármestereket Kalasnyikovval lemondásra bíró Olekszandr Muzicsko megölése miatt. Muzicskóval az ukrán rendőrség kommandója végzett, amikor megpróbálták letartóztatni.

Így, miközben Ukrajna keleti határán már vagy százezer orosz katona gyülekezik, a Jobb Szektor arcukat maszkkal takaró, terepszínű gyakorlóruhába öltözött, rendőrpajzsokkal felszerelt, felfegyverkezett katonái Kijevben próbálták meg lerohanni a parlament épületét, hogy kikényszerítsék Avakov lemondását.

"Azért akarjuk, hogy lemondjon, mert egy gyilkos" - mondta a JSZ egyik tagja, a 33 éves Ruszlan Barabolenko a Daily Beast riporterének. Ő nem hajlandó csatlakozni a most hatezer főt számláló Nemzeti Gárdához, mert a jelenlegi kormány "nem szolgálja Ukrajna érdekeit".

A Jobb Szektor a forradalom napjaiban a belügyminisztérium fegyverraktáraiból ellopott fegyverekkel szerelkezett fel. A fegyvereket a múlt péntekig kellett volna visszaadniuk - de hogy valójában mennyi fegyver maradt náluk, azt megtippelni sem lehet. Dmitrij Jaros, a JSZ vezetője is csak annyit mondott erről, hogy a hívei "részben visszaadták, részben megtartották" a fegyvereket. Ez pedig komolyan felveti azt a lehetőséget, hogy a Janukovics bukása és a Krím elvesztése utáni hatalmi vákumot fegyveres milíciák fogják kitölteni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt