A hadseregbe csatornázná az ukrán jobbszél indulatait a belügyminiszter

külföld
2014 március 28., 15:25
comments 4
photo_camera AFP PHOTO / GENYA SAVILOV

"Ha szeretnének részt venni az ország védelmében, csatlakozzanak a Nemzeti Gárdához" - üzente az ukrán belügyminiszter, Arszen Avakov a Jobb Szektor felfegyverzett híveinek. A februári forradalom fegyveres alakulata amúgy éppen ellene lázadozik egyik vezetőjük, a Szasko Bilij néven ismert, polgármestereket Kalasnyikovval lemondásra bíró Olekszandr Muzicsko megölése miatt. Muzicskóval az ukrán rendőrség kommandója végzett, amikor megpróbálták letartóztatni.

Így, miközben Ukrajna keleti határán már vagy százezer orosz katona gyülekezik, a Jobb Szektor arcukat maszkkal takaró, terepszínű gyakorlóruhába öltözött, rendőrpajzsokkal felszerelt, felfegyverkezett katonái Kijevben próbálták meg lerohanni a parlament épületét, hogy kikényszerítsék Avakov lemondását.

"Azért akarjuk, hogy lemondjon, mert egy gyilkos" - mondta a JSZ egyik tagja, a 33 éves Ruszlan Barabolenko a Daily Beast riporterének. Ő nem hajlandó csatlakozni a most hatezer főt számláló Nemzeti Gárdához, mert a jelenlegi kormány "nem szolgálja Ukrajna érdekeit".

A Jobb Szektor a forradalom napjaiban a belügyminisztérium fegyverraktáraiból ellopott fegyverekkel szerelkezett fel. A fegyvereket a múlt péntekig kellett volna visszaadniuk - de hogy valójában mennyi fegyver maradt náluk, azt megtippelni sem lehet. Dmitrij Jaros, a JSZ vezetője is csak annyit mondott erről, hogy a hívei "részben visszaadták, részben megtartották" a fegyvereket. Ez pedig komolyan felveti azt a lehetőséget, hogy a Janukovics bukása és a Krím elvesztése utáni hatalmi vákumot fegyveres milíciák fogják kitölteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.