Tesztoszteron Magazin

egyenlőség
2014 március 30., 14:39

Ha egy földönkívüli magyarországi sajtóesemények alapján próbálná felmérni kik is Magyarország lakói és mit csinálnak a fontos emberek mifelénk, a következő kép tárulna elé. A komoly emberek sötét öltönyt hordanak és csoportosan járnak. Paroláznak, parádéznak, tanácskoznak, döntéseket hoznak. Dolgoznak. Vezetnek. De hol vannak eközben a nők?

Bár űrlények nem vagyunk, de mi is úgy vettük észre, hogy hazai sajtófotókat elnézve meglehetősen egysíkú a kép. Nem kérdés, férfikezekben van az ország. A napi merítésben a tudományos és gazdasági élet vezetői, a politikusok és a médiaszereplők világából bőven vannak olyan képek, amelyeken csak férfiak szerepelnek. A többin is jellemzően három-négy férfi között találunk csak egy-egy nőt. Ezeket elnézve nem kell ufónak lenni ahhoz, hogy azt gondoljuk, a valóban fontos döntések jelentős része Magyarországon nem csupán férfitöbbségű testületekben, de egyenesen férfiklubokban születik, női résztvevők nélkül.

Férfiklub vezeti az országot?

Régi kedvenceink az amerikai Fehér pasik maguk csinálják és a 100percentmen mikroblogok, így hát amikor néhány hete az ORIGO elkészítette a miniszterelnök Facebook-fotói alapján ezt a videót, végre elszántuk magunkat, hogy elindítsuk fotóblogunkat, a Tesztoszteron Magazint, mert bizony a fontos eseményeken a magyar pasik is sokszor csak maguk vannak. Nem vitás, komikusan kevés nő van a kormányfő környezetében. Most láthatjátok, nemcsak az övében.

Elkezdtük összegyűjteni az elmúlt hetek sajtófotóit, hogy görbe tükröt tartsunk a magyar sajtó és közélet férfiközpontúsága elé. Ezek a képek meglehetősen jól mutatják a nők már-már abszurd hiányát: férfiak rakják le az a bölcsőde alapkövét, ők adnak elő konferenciákon, slam poetry bajnokságon, avatnak gyárakat, adnak át díjakat, szerveznek Békemenetet. Négy-öt-nyolc-tíz férfi, meglepően sokszor női résztvevő nélkül. A nők döbbenetesen sokszor a férfiakat ünneplő tömegben, elmosódó háttéralakként szerepelnek csupán. Nem is vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy nőket komoly szerepekben lássunk, így aztán nem csoda, ha állandó téma az, hogy hogy néz ki egy közszereplő nő, és meglehetősen nehéz olyan magyar nőket találni, akik sokak számára példaképek lehetnének.

A kormányban jelenleg egy nő van, a kormányzati ciklus elején egy sem volt. A 15 tagú Alkotmánybíróság egyetlen tagja nő. Az ország legfőbb közjogi méltóságai mind férfiak. Az ország legnépesebb 60 települése közül alig négy polgármestere nő. A rektori konferencián, vagy a színigazgatók között nagyítóval kell keresni a nőket. Az akadémiai kutatóintézeteket és kutatóhelyek egyikét sem vezeti nő. Az orvosi kamarát, a második legnépszerűbb magyar pártot, a Magyar Nemzeti Bankot és az ország legnagyobb kereskedelmi bankját is férfiklub irányítja.

Hol vannak a nők? Az online portálok női szereplői többnyire bikiniben vagy fehérneműben pózoló modellek, esetleg fontosabb interjúalanyok, és még inkább stockfotók beállított bábui, illusztrációi. Azok a munkák, amelyeket a férfiakéhoz hasonló elsöprő többségben nők végeznek, nem sok elismerést kapnak. A pedagógusok, egészségügyi dolgozók, adminisztrátorok, közszolgák, családanyák élete nem vakuk és kamerák kereszttüzében zajlik.

A férfi munkája fontos, a nőé meg nélkülözhetetlen?

Vannak olyan nők is, akik hiába nélkülözhetetlenek, nemhogy megbecsülést, díjat, dicsfényt, de még fizetést sem kapnak. Az ő munkájuk hiába pótolhatatlan, teljesen láthatatlanul marad.

Április első keddje a láthatatlan munka napja. A napi több órában fizetetlenül végzett munkák javarésze a világon mindenhol a nők "dolga". A házi- és ház körüli munkák, a családi kötelezettségek sok magyar családban is szinte kizárólag a nők vállát nyomják. Nem, nem a mosogatás a fő gond.

A baj az, hogy a férfiklubok vezette állam az elmúlt évek gazdasági válsága miatt szinte magától értetődően a szociális területen vezette be a legdurvább megszorításokat. Ez sokszor egyszerűen azt jelenti, hogy szakemberek helyett az ingyenmunkát végző nőkre hárítják ezeket a feladatokat. Végezzük el szeretetből, gondoskodó hajlamaink miatt, ingyen, ha nem is önkéntesen.

A láthatatlanul és sokszor minden elismerés nélkül végzett munka rengeteg nőt gátol abban, hogy teljes munkaidőben, rendesen megfizetett munkát vállalhasson, így rengeteg nő csak alacsonyabb nyugdíjat kap végül, mert a jó minőségű intézményi ellátás és pénzhiány miatt sokuk kényszerül a négy fal közé. A főállásban végzett csecsemőgondozás, kisgyermeknevelés, a fogyatékos vagy idősgondozás, a betegápolás hiába teszi pótolhatatlanná a nőt szabadság, helyettesítés nélkül akár heti hét napon át 24 órás munkanapokkal, ezt csak a szolgálati időbe számít(hat)ják bele. A házimunkát meg semmibe.

Pellengérre a férfiklubokkal!

Megszoktuk hogy a nők a háttérben dolgoznak, sokaknak ez a természetes. Ez a "munkamegosztás" azonban több okból sem fair, és még csak nem is hatékony. Nyilvánvaló, hogy a közérdeket sokkal jobban szolgálná, ha több nő végezne látható és fizetett munkát, többen vállalnának szerepet a közéletben, a döntéshozó testületekben, a figyelmet érdemlő eseményeken. A nőknek nemcsak hoszteszként, hallgatóságként vagy humán dekorációként kellene szerepelnie ezeken a tablókon és eseményeken. Megjelenésük döntéshozóként példakép, vagy mintaadás szempontból sem lenne elhanyagolható. Több férfinak kellene ugyanakkor a háttérben nagyobb szerepet vállalva, a láthatatlan munkákból jobban kivennie a részét.

Ha van kedvetek, ti is csatlakozhattok a kezdeményezésünkhöz. Ha úgy tetszik, a Tesztoszteron Magazin egy többé-kevésbé komoly tiltakozás a magyar nők mellőzöttsége és háttérbe vonulása, háttérbe szorítottsága ellen.

Három-négy-öt vagy még több férfi irányít, vezet, képvisel, tanácskozik, avat és ünnepel? Úgy érzitek, hiányoznak a nők egy fontos eseményről? Ha ti is láttok ilyet, vagy találkoztok hasonló képekkel sajtóban, Facebookon, cégvezetőket, döntéshozókat bemutató tablókon, küldjétek el nekünk ide.

A folyamatosan frissülő teljes tabló a Tesztoszteron Magazinban látható.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.