https://444.hu/assets/IMG_20140331_130130.jpg

Rogán, a felesége, az alpolgármestere, Varga Mihály mind a Schmidt Mária és Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó lakóparkban szereztek lakást

POLITIKA
2014 március 31., 19:00
comments 96

Rogán Antal váratlanul duplázódó ingatlanvagyonáról múlt héten írtunk először. Akkor kezdtünk utánanézni a Pasa Park nevű budai luxuslakóparknak, ahol a politikusnak és feleségének van lakása.

Kiderült, hogy nem csak Rogánéknak jött be a budai kényelem, rajtuk kívül ugyanitt van még tulajdona

A híres és befolyásos lakókat nagyon őrzik. Az egy főre jutó ipara kamerák aránya elég magas.

IMG_20140331_130217

A lakópark bejáratánál nincs névre szóló kaputelefon, csak a portaszolgálathoz lehet csöngetni.

Sőt igazából csöngetni nem is kell.

Mikor hétfőn délelőtt kétszer egymás után elmentem csöngetés nélkül a külső kapu előtt a kezemben egy jegyzetfüzettel, akkor a biztonsági szolgálat magától beleszólt a kaputelefonba, és (kifejezetten udvariasan) megkérdezték, hogy miben segíthetnek. Mondtam, hogy újságíró vagyok, és Sántha Szilviát (Varga Mihály feleségét) keresem. Azt válaszolták, hogy "Szilviát" nem tudják elérni, és így engem beengedni sem.

A Pasa Park tényleg jó hely, jó lehet itt lakni.

"A nyüzsgő belvároshoz közel, a város zajától mégis távol található a Pasa Park, Budapest legexkluzívabb, II. kerületének kellős közepén. A 2000-ben épült, 5 épületből álló lakóparkban 33 db 150-300 m2 közötti luxuslakás került kialakításra, melyek mindegyikénél a legmagasabb minőségi követelményeknek eleget téve, illetve a legújabb technológiák alkalmazásával törekedett a fejlesztő a valódi luxus megtestesítésére. Az előkelő, örökzöld lakóövezetben lehetőség nyílik a teljes kikapcsolódásra, valamint az aktív pihenésre is. A lakók az aktív időtöltést illetően is számos lehetőség és szolgáltatás közül választhatnak, melyek az uszoda, jacuzzi és szauna, a gyermek-játszóház, valamint a fitness-terem. A kétszintes teremgarázs, a recepció szolgálat és a házban dolgozó két nyelven beszélő alkalmazotti gárda szintén a Pasa Parkban élők kényelmét és elégedettségét szolgálja. Az állandó biztonságról a 24 órás biztonsági szolgálat kamerás megfigyelőrendszer segítségével gondoskodik."

Ezt a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt., a BIF oldalán írják az előkelő lakóparkról.

pasabif

A BIF saját ingatlanjai között jegyzi a Pasa Parkot. 2009-ben a Portfólió szerint a cég

"az értékesítési árbevétel[ének], és ezáltal az üzemi eredmény[ének] jelentős részét továbbra is a Pasa parkban értékesített lakások adják."

A BIF oldalán a részvénytársaság fő tulajdonosait is feltüntetik.

bif

Innen lehet tudni, hogy a cégben tulajdonos példul

  • Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója. Ő gyerekeivel együtt a Pió 21 Kft-n keresztül tulajdonos a BIF-ben. (Ő férjétől, a 2006-ban elhunyt Ungár Andrástól örökölte az üzletet, aki a BIF igazgatósági elnöke volt.)
  • Spéder Zoltán, az Indexet is kiadó CEMP főnöke, az FHB Bank igazgatóságának elnöke, és résztulajodnosa. Ő a Budapesti Ingatlan Holding Vagyonkezelő Zrt-n és az FHB-n keresztül tulajdonos a BIF-ben.
  • Nobilis Kristóf, volt indexes tulaj és milliárdos vállalkozó a DonaDöme Kft-n keresztül.
  • Egy panamai vállalkozás a Chatterley Business Corp. a Halmi út 46 Kft-n keresztül.

Spéder, pontosabban az FHB nem csak így tűnik fel az egyik lakás körül. A tulajdoni lapok szerint a Spéder résztulajdonában lévő FHB banktól kapott például jelzáloghitelt Rogán felesége, Cecília az egyik lakásra.

Kerestük Rogán Antalt (aki 10 napon belül ma másodszor módosította január végén leadott parlamenti vagyonnyilatkozatát), és Varga Mihályt is az ügyben.

Ezeket a kérdéseket küldtük el nekik

  • Kitől vásárolták 2009-ben a szóban forgó ingatlanokat?
  • Mennyi pénzt fizettek az ingatlanokért?
  • Milyen fizetési konstrukciót választottak?
  • Hajlandóak-e megmutatni nekünk / nyilvánosságra hozni az adásvételi szerződést?

Rogán amúgy nem érzi annyira exkluzívnak a környezetet, mint ahogy a BIF-es leírásból kiderül, és az Index szerint ezt mondta a lakásról:

Vásároltunk egy lakást a feleségemmel együtt 5 éve egy 20 éve épült, 32 lakásos budai társasházban, majd amikor megszületett Áron fiunk, kibővítettük azt. Ahogy sokan mások, mi is hitelt vettünk fel. Minden tisztességes és törvényes a lakásvásárlásunkban. Egyedül annyi hibát követtem el, hogy pontatlanul töltöttem ki a vagyonnyilatkozatomat, amit utólag teljesen jogszerűen kijavítottam. Sokan éltek már rajtam kívül a javítás lehetőségével, például Lendvai Ildikó, Kolber István és Lamperth Mónika.

Ha a mi kérdéseinkre is válaszol, akkor azt ide fogjuk rakni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.