Hallott már a boldog undorról? Egy kutatás szerint létezik, sőt, ki is tudjuk fejezni az arcunkkal

TUDOMÁNY
2014 április 01., 07:24
comments 13
photo_camera Fotó: Ohio State University

Miközben a Glasgowi Egyetem kutatói nemrég azt bizonyították, hogy igazából nem is hat - boldog, meglepett, félős, undorodó, dühös, szomorú - alapérzelem van, csak négy - a meglepettség és a félelem, illetve a düh és az undor ugyanaz -, most az Ohiói Állami Egyetem kutatói azt bizonyították, hogy az arcunk viszont legalább 21, jól elkülöníthető érzelem kifejezésére alkalmas.

Ezek között vannak igen meglepő érzelmek is, például:

  • A boldogan undorodó.
  • A szomorúan dühös.

A kutatók "erős konzisztenciát" találtak a 21 jól elkülöníthető érzelem kifejezésében.

"Ez egyszerűen lenyűgöző. Azt is jelenti, hogy ezt a 21 érzelmet szinte mindenki ugyanúgy fejezi ki, legalábbis a mi kultúránkban" - mondta a kutatás vezetője, Dr. Aleix Martinez.

A kutatás célja persze nem újabb érzelmek feltérképezése, hanem az orvosi diagnosztika segítése volt. A most elkészült érzelemtérképet számítógépbe táplálva arcfelismerő szoftverek segíthetik a pszichiátereket az autizmus, a PTSD és egyébb pszichés bajok felderítésében.

 

A kutatók összesen 230 alany, száz férfi és 130 nő arcát fényképezték le, miközben érzelmeket kiváltó verbális ingerekre reagáltak - vagyis felháborító, vicces, undort keltő, stb dolgokat mondtak nekik. Amikor például azt mondták a kísérleti alanyoknak, hogy "valami remek váratlan hírt kaptál", akkor azok mind "vidáman meglepett" arcot vágtak. Ezzel szemben amikor azt közölték velük, hogy most nagyon büdös van, akkor undorodva fintorogtak.

Így lett ötezer képük, és ezeket elemezve jutottak arra, hogy az emberi arc legalább 21 összetett érzelem kifejezésére képes a hat (négy?) alapérzéssel szemben.

Zárásként néhány érdekes adat:

  • A boldogságot az emberek 99 százaléka felfelé, mosolyra görbülő szájjal fejezi ki.
  • A megdöbbenést az esetek 92 százaléában az elkerekedett száj jelezte.
  • A boldog meglepettség jele a kikerekedett szem, megemelt arcpofa és a nyitott mosoly.
  • A boldog undornál az összevont szemöldök és undorodottan fintorgó orr keveredik a boldogság mosolyával.

(Via The Telegraph. A téma iránt érdeklődők itt megnézhetik Martinez professzor előadását az arckifejezések dekódolásáról. Az előadás diái itt pdf-ben is letölthetők.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.