Jó nagy bajban van az orosz gazdaság

A márciusi beszerzési-menedzser index adatok alapján elég komoly bajban van az orosz gazdaság. Ötödik hónapja folyamatosan esik az index, a termelés és az új beruházások aránya meredeken zuhan. Az iparban folyamatosak az elbocsátások, miközben a késve teljesített rendelések aránya is zuhan - ez nem jó jel, azt jelenti, hogy olyan kevés az új megrendelés, hogy van idő behozni a lemaradást.

2009 óta most csökkent a leggyorsabb ütemben az exportigény, ami arra utal, hogy a következő hónapokban tovább eshet az ipari termelés.

De ez még nem lenne baj. Ami baj, az az, hogy a csökkenő kereslet ellenére is emelkednek a beszerzési árak. A beszerzési árak növekedése pedig a fogyasztói inflációt is gerjeszti.

A HSBC elemzői szerint az áremelkedés a csökkenő üzleti aktivitással együtt veszélyes keverék. Az előbbi miatt emelni kéne a kamatokat, hogy fékezzék az inflációs várakozást és stabilizálják a szintén gyengélkedő rubel árfolyamát. Az utóbbin viszont pont ennek az ellenkezője, a kamatcsökkentés és a monetáris enyhítés segítene. Vagyis csapdahelyzet van. (Via Business Insider)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.