A Tudományos Akadémia is kifogásolja a Nyelvstratégiai Intézetet

2014 április 2., szerda 13:19
33

Kedden jött a hír, hogy személyesen Orbán Viktor vezetésével létre jön százmilliós forintból a Magyar Nyelvstratégiai Intézet. A frissen gründolt szervezet a középtávú nyelvstratégiát határozná meg többek közt. Most a Magyar Tudományos Akadémia tett közzé egy állásfoglalást, amiben ők is a nem tetszésüknek adnak hangot. Ebben kiemelik, hogy az Alaptörvényben ez áll:

Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak. ”„nemzetközi minőségbiztosítási kritériumokkal megalapozott kutatóintézetekben, kutatóhelyeken lehet végezni

Kifogásolják még, hogy az Akadémiával nem egyeztettek, sem más kutatóintézetekkel. Nem is szólt a kormányzat, hogy a Nyelvstratégiai Intézet a jövőben bármilyen formában támaszkodna, vagy bevonná a nyelvvel foglalkozó más intézményeket. A minőségbiztosítást pedig teljesen figyelmen kívűl hagyták. Az Akadémia kiemeli, hogy magas szintű munka folyik náluk, kiváló szakemberekkel. (Nyest.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt