Elveszhetett az időben az MTI

POLITIKA
2014 április 02., 07:55
comments 34

Van ilyen. Az történt tegnap, hogy délelőtt 11-kor sajtótájékoztatót tartott Juhász Péter, az Együtt társelnöke és Kerék-Bárczy Szabolcs, közös baloldali jelölt. A téma Rogán Antal egyre táguló lakása volt, és alaposan beletúrtak a fideszes frakcióvezető zsebébe is.

Az MTI a szerkesztőségeknek kiküldött PRO DOMO-ban felhívta a figyelmet arra, hogy lesz ez a sajtótájékoztató. Tudni tehát tudtak róla, de ennyivel el is intézték.

Ha már hír nem jelent meg róla az MTI-ben, a balos pártok közös közleményt adtak ki az Országos Sajtószolgálaton keresztül, "Fényűzés és fényevés - Mennyiből él Rogán Antal?" címmel. Ebben összefoglalják, mi is hangzott el a sajtótájékoztatón. 14:24-kor jelent meg. Az MTI hírként nem dolgozta fel.

Majd eljött az este, és az MTI-ben 18:06-kor egyszer csak megjelent egy hír.

Rogán Antal nyilatkozott a távirati irodának, a több száz millió forintos vagyonról szóló állításokat "szemenszedett hazugságnak" nevezte, mint mondta, ennek fele sem igaz. Politikai támadásról is beszélt, meg csúsztatásokról. Hogy mire reagál, arról egy mondatot sem írt le az MTI, csak tolmácsolta a fideszes politikus szavait.

Az is zavarba jöhetett, aki valamilyen különös ok miatt az elmúlt napokban csak az MTI híreit olvasta. Mert Rogán eltévedéséről saját ingatlanlabirintusában csak egyszer foglalkozott a távirati iroda hírben, még március 28-án. Ekkor jelentette be az Együtt-PM, hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez a feledékeny Rogán ellen. Az MTI lehozta ezt, a Fidesz reakciójával együtt.

A Fidesz ekkor azt írta, hogy a baloldal csak a Simon-ügyről akarja Rogán ingatlanával elterelni a figyelmet. Az MTI következetesen tartotta is magát ehhez, a Simon-ügyet nem felejtette, Rogánnal viszont utána egyáltalán nem foglalkozott.

Aztán valami mégis leeshetett az MTI-ben, hogy Rogán ki tudja mire reagáló monológja így önmagában eléggé érthetetlen. Így aztán bekerült az öt órávval korábban megjelent balos közlemény, Rogán megszólalása után másfél órával.

Hogy más esetben mennyire gyors az MTI?

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője tegnap sajtótájékoztatót tartott "Öt éve ugyanők, ugyanígy" címmel. 13:45-kor kezdte, az MTI erre küldött újságírót is. Másfél órával később, 15:20-kor már megjelent a kész cikk. Zsigó amúgy kénytelen volt kitérni a Rogán-ügyre, miután Plankó Gergő rákérdezett. Nincs Rogán-ügy, válaszolta, és az egész felvetést elütötte egy jó simonozással. Az MTI is tartotta magát ehhez.

Amúgy Varga-ügy sincs. Az MTI-ben legalábbis nem találtunk hírt arról sem, hogy a Rogánhoz hasonlóan szintén a budai luxusparkban lakó Varga Mihály is kénytelen volt javítani a vagyonnyilatkozatát. Ő is elfelejtette, hogy kicsit nagyobb az ingatlana, mint amit bevallot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.