Olyan diplomát írt be magának államilag elismertként a jobbikos Volner, ami nem az

POLITIKA
2014 április 02., 15:23
comments 98

Volner János jobbikos frakcióvezető-helyettes diplomájáról múlt pénteken írtunk. A Jobbik gazdasági főembere egy szentpétervári iskolában, egy bizonyos International University of  Fundamental Studies (IUFS) nevű helyen szerzett diplomát.

Ezt onnan lehet tudni, hogy a 2013-ban szerzett "végzettséget" feltüntette a parlamentnek leadott önéletrajzában, és szerepel a hivatalos képviselői oldalán is. Így:

vol1

Mindkét helyen

államilag elismert iskolai végzettségként

hivatkozik az Oroszországban szerzett papírra.

Az önéletrajzot értelemszerűen a képviselő maga készíti, de mint kiderült a hivatalos, országgyűlési oldalára is önbevallás alapján kerül fel a végzettség.

"Az Országgyűlés Hivatala a honlapján a képviselői oldalakat az általuk adott nyilatkozatok alapján tölti fel adatokkal, ellenőrzésre hivatalból nincs eszköze és lehetősége."

Ezt a parlament sajtóirodájában mondták nekünk.

Mindez azért olyan érdekes, mert kiderült, hogy a Volner által beírt végzettséget

nem ismeri el a magyar állam.

Annyira fura volt ugyanis a Volner által kijárt iskola, különösen a mögötte álló intézmények listája, hogy megkerestük az Oktatási Hivatalt, ahol eldöntik, hogy egy külföldi iskolában osztott oklevelet elfogadnak-e Magyarországon vagy sem.

Arra voltunk például kíváncsiak, hogy itthon honosítottak-e már valaha az IUFS-ről származó végzettséget.

"A Международный Университет Фундаментального Обучения által kiadott képesítés elismerése iránti kérelem még nem érkezett az Oktatási Hivatalhoz."

Innentől ugye a magyar állam biztosan nem ismeri el a jobbikos Volner diplomáját. De a sulival nem ez az egyetlen probléma az Oktatási Hivatal szerint.

A szóban forgó orosz intézmény, a Международный Университет Фундаментального Обучения képesítéseinek nincs jogi hatályuk Magyarországon, de ez éppúgy igaz akkor is, ha egy külföldi oktatási intézmény elismert, s akkor is, ha abban az államban, amelyben a székhelye van, felsőoktatási intézményként nem ismerték el. (...) Főszabályként egy külföldi felsőoktatási képesítést akkor lehet elismerni Magyarországon, ha az adott külföldi állam (jelen esetben Oroszország) által elismert felsőoktatási intézmény adta ki, s az adott állam joga szerint felsőoktatási fokozatot tanúsít. Figyelemmel arra, hogy a szóban forgó intézmény az Oroszországi Föderáció Oktatási és Tudományos Minisztériuma azon adatbázisában, amely az akkreditált orosz oktatási intézményeket és tudományos szervezeteket tartalmazza, nem szerepel, s az intézményt akkreditáló szervezetek pedig nem azonosak avval az erre a célra létrehozott az orosz állami akkreditáló ügynökséggel (Росаккредагентство), amely az ENQA-nak, az európai akkreditációs ügynökségeket összefogó szervezetnek is a tagja, egy elismerés iránti kérelem esetében ezeket a körülményeket mérlegelve, szükség szerint orosz társszervezetünk bevonásával tisztáznánk a tényállást és hoznánk meg a döntést.

Szóval Volner végzettsége nem csak hogy Magyarországon nem elismert, de az iskola, ahol tanult Oroszországban sem akkreditált a megfelelő szervezetnél.

Megkerestük az ügyben a Jobbikot is.

Már múlt héten megkérdeztük tőlük, hogy szerintük milyen ország ismeri el a frakcióvezető-helyettesük végzettségét, de arra a levelünkre azóta sem válaszoltak. Ma arra voltunk kíváncsiak, hogy miért tüntette fel államilag elismertként végzettségét Volner, mikor nem is kérte, hogy itthon honosítsák.

Erre sem válaszoltak, viszont a cikkünk megjelenése előtt kiadtak egy közleményt, amiben az szerepel, hogy:

  • Volner János végzettsége valódi.
  • Sok jó ember végzett már ebben az orosz iskolában, nem csak ő.
  • Volner nem tévesztette meg a közvéleményt.
  • Eleve nem is lehet tudni, hogy melyik egyetem melyik képzése elismert, és melyik nem. Különösen Oroszországban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.