A New York Times megfogta az Orbán-rendszer lényegét

2014 április 4., péntek 7:40
423

Egy dolog abszurditását csak némi távolságból lehet igazán felmérni, amikor benne élünk, sosem annyira szembetűnő az egész. Ezért mellbevágó Danny Hakim

Egy falusi stadion a magyar miniszterelnök hatalmának szimbóluma

címmel megjelent írása a New York Times-ban.

Hakim elutazott Felcsútra, hogy maga csodálkozzon rá az épülő stadionra. Van is mire,  a 4000 férőhelyes aréna egy mindössze 1800 fős faluban épül. Furcsa is lenne mindez, ha nem ez a település lenne Orbán Viktor otthona.

Az egész város itt dolgozik. Olyan ez, mint egy katedrális.

- mesélte a lapnak az egyik építőmunkás, Molnár László.

A cikk párhuzamba állítja azt, ami Felcsúton történik, mindazzal a változással, ami Magyarországon söpört végig a Fidesz 2010-es megválasztása óta. A kormány újraírta az alkotmányt, több száz törvényt hoztak, és közben oligarchákat hoztak helyzetbe. Az egykor kommunista-ellenes aktivista Orbán pedig éppen mostanában Vlagyimir Putyinnal fűzi szorosabbra a kapcsolatait.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hakim Felcsúton azt látta, hogy a stadionépítés sok helyinek biztosított jó álláslehetőséget. De egyesek még jobban jártak. Például a polgármester, Mészáros Lőrinc, aki gázszerelőből lett mára az ország egyik leggazdagabb embere. És nem mellesleg jó barátja Orbánnak. Az ő építtetőcége nyerte a legtöbbet a beruházással. Mészáros nem csak a magyar sajtóval nem áll szóba, a New York Times újságírójának sem kívánt nyilatkozni.

Nyilatkozott viszont az előző polgármester, Varga György, aki nem kívánta a település földjeit átengedni a stadionépítéshez. Összeférhetetlenségre hivatkozva le is váltották a falu éléről.

A kommunista időkben nem számított, hogy alkalmas vagy-e egy munkára, csak az, hogy hűséges elvtárs vagy-e. Ma ugyanez van. Csak ma nem jó elvtársnak, hanem jó barátnak kell lenned.

- mondta Varga a lapnak.

A cikk beszámol arról is, hogy vezető magyar üzletemberek és a nagy állami vállalatok mind fontosnak látták, hogy beszálljanak a felcsúti labdarúgásba. De a támogatók között ott a kormány kiemelt partnerének számító Coca-Cola Magyarország is. A vállalatok mind azt válaszolták a New York Times megkeresésére, hogy a fiatalok egészséges életmódjának propagálása miatt tartották fontosnak a felcsúti akadémia támogatását.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Keresték Orbán Viktort is, de ő Mészároshoz hasonlóan nem kívánt nyilatkozni. Megszólalt viszont Orbán egyik legnagyobb politikai ellenfele, Bajnai Gordon, aki Felcsútot Orbánisztán fővárosának nevezte.

Az egész olyan, mint Disneyland. Amikor gyerek vagy, arról álmodozol, hogy a kertetek végében felépül Disneyland, és minden nap oda járhatsz. Most ez az álom valósággá vált.

- mondta Bajnai.

Nyilatkozott a lapnak a felcsúti sportklub szóvivője, Szöllősi György is. Aki szerint nem a stadion épül Orbánék háza mellé, hanem a miniszterelnök családja épített hétvégi házat közvetlenül a falu régi focipályája mellé.

Mindannyian tudjuk, hogy Orbán egy nagyon népszerű politikus, és ez a projekt, ami a jövő generációnak szól, és amiről lehet tudni, hogy mennyire nagyon fontos neki, már akkor támogatta sok magánvállalat, amikor Orbán még az ellenzék vezetője volt.

- mondta el Szöllősi. Az ő mondataival ér véget a New York Times tudósítása Felcsútról.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt