Így szavazunk mi 3. rész: New Yorkban az LMP-re

POLITIKA
2014 április 04., 14:07

A Hello90 szerkesztőségében eléggé megoszlanak a vélemények így pár nappal a választások előtt, hogy megyünk, nem megyünk és, ha igen, kire. Néhányan leírtuk, hogy kire és miért, ez a harmadik ilyen, a sorozat első részét itt, a másodikat itt, a negyediket pedig itt találod.

Túlzás lenne azt állítani, hogy lelkesen készülök az idei választásokra, pedig New Yorkig kell majd utaznom, hogy szavazhassak. Hiába borzalmas az ország jelenlegi vezetése, nem látszik, hogy helyettük ki tudná érdemben jobban csinálni. Nézzük végig, hogy mik a választási lehetőségek, a hely szűke miatt átugorva a kamupártokat és az olyan szervezeteket, amik garantáltan nem fognak bejutni a Parlamentbe (pl. 4K!, Magyarországi Cigány Párt) négy párt marad: Fidesz-KDNP, MSZP, Jobbik, LMP.

A Jobbikra soha

A Jobbikra soha, semmilyen körülmények között nem szavaznék. Ez az a párt, amelyik többek között listát csinálna a zsidó képviselőkről és Szibériába küldené a bebörtönzött rabokat. A Jobbik a köztársaság alapvető értékeit sem fogadja el, például a zsidólistázós kiszólással kijelenti, hogy a zsidó származású képviselők valahogy nem úgy magyarok, mint a többi képviselő. Hiszen ki akarná a német, horvát, szlovén származású képviselőket listázni?

Ha nem lenne elég, hogy a Jobbik származási alapon tesz különbséget magyar és magyar között, sajnos arról sincsenek értelmes elképzelései, hogy hogyan lehetne az ország problémáit megoldani.

A Fidesz-KDNP elkúrta

2010-ben - nem kifejezetten jobboldali választóként is -, bizakodva tekintettem a négyéves ciklus elé. Azt gondoltam, biztos csinálnak majd sok hülyeséget is, de alapvetően képesek a kormányzásra, és az előző garnitúrához képest csak jobb jöhet. Nem jött.

Kezdődött Schmitt doktor Pál köztársasági elnökkel, folytatódott a médiatörvény és az IMF körüli szarakodással, az unortodox gazdaságpolitikán már látni lehetett, hogy ennek nem lesz jó vége. Nem akarom most felsorolni a kormány összes hülyeségét, arra jó a Fuck NER, ami a 47 000 forinttól Habony Árpádon és Kerényi Imrén keresztül Zsigó Róbertig tételesen sorolja fel, hogy ahogy egy ismert exminiszterelnök mondta egyszer: ,,ezt elkúrtuk - nem kicsit, nagyon”.

Orbán Viktor kormányába hiába került be néhány szimpatikus vezető (pl. Réthelyi Miklós erőforrás-miniszter, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, Navracsics Tibor, igazságügyminiszer és miniszterelnök-helyettes, Varga Mihály Miniszerterelnökséget vezető államtitkár, majd nemzetgazdasági miniszter), ha valaki azt hiszi, hogy a világban mindenki hülye, ellenség vagy kommunista, viszont ő mindent meg tud oldani, annak ez lesz a vége.

Minden korábbi mértéket meghaladó korrupció, mutyizás és lenyúlás (Közgép, trafikmutyi, földmutyi), az alkotmányosságot korlátozó intézkedések, a szegények basztatása.

Ez sem rövid, sem hosszú távon nem éri meg. Ahogy a rezsicsökkentés sem.

Az Összefogás/Kormányváltók is

Az original klasszikus valódi elkúrás ugye Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződik, aki most hányadik is az Összefogás listáján? Az ÖF/KV erői korábban már megmutatták, hogy nem képesek a kormányzásra, nyolc év alatt jól lenullázták az országot. Bár a baloldal szeret a szakértőség imidzsével nyomulni, nézzük meg azokat a hiány- és államadósságszámokat. Nem voltak szakértők. Azóta sem sikerült megváltozniuk, a demagóg MSZP-s vonal meg Gyurcsány dominál.

Hiába jelentkezett be Bajnai Gordon a korszakváltás programjával és csatlakoztak hozzá olyan szimpatikus arcok, mint például Karácsony Gergő, az ÖF/KV igazából a 2009-es MSZP :( Ami ugye szintén egy lopós társaság. Ráadásul kifejezetten nem szimpatikus, ahogyan a kezdetektől cseszegették vagy megpróbálták lenyúlni a tőlük független szervezeteket, legyen szó akár a Milláról, az LMP-ről vagy a HaHáról.

Az ÖF/KV-nak nem csak a politikusai nem nyerők nálam, de az ország problémáinak megoldásáról is legfeljebb annyi elképzelésük van, hogy majd mi leszünk hatalmon, és akkor jó lesz, meg még több rezsicsökkentés.

Már persze a domináns MSZP-nek. Hiába lenne Bajnaiéknak több jó elképzelésük és hiteles politikusuk, nekik itt nem osztottak lapot.

Kifejezetten sajnálom, hogy az MSZP és a DK miatt nem lesz alkalmam olyan szimpatikus és kompetens politikusokra szavazni, mint Karácsony Gergő, Bajnai Gordon, Szabó Rebeka vagy éppen Jávor Benedek.

Talán majd legközelebb.

Marad tehát az LMP

Először is szögezzük le, nem azért fogok az LMP-re szavazni, mert azt gondolom, hogy Szél Bernadett és Schiffer András el tudnák vezetni az országot. De az LMP-nél nem is kérdés, hogy ellenzékben lesznek, tehát lényegében egy ellenzéki pártot szavazok be a Parlamentbe. Ráadásul mivel majdnem biztos, hogy a Fidesz nyeri a választásokat, csak az lehet a kérdés, hogy a parlamenti ellenzékben több LMP-s vagy több ÖF/KV-s arcot szeretnék-e látni. Én pedig több LMP-s arcot szeretnék látni.

Pedig még különösebben zöld sem vagyok. Fentebb mondtam, hogy a Fidesz és az MSZP is szeret lopni. Az LMP nem szeret lopni. Sőt, nem is lop. Ez egy gyakran alulértékelt dolog, pedig én nem bíznám az országomat olyan emberre, akire még egy Nokiás dobozt sem lehet rábízni.

Szóval az első fontos érv az LMP mellett, hogy nem lop. A második, hogy friss arcok vannak benne.

Míg az ÖF/KV szeret kormány-, rezsim-, korszakváltásról beszélni, a PM-es politikusokon kívül nincsenek új (poszt-2010-es) arcok náluk. A harmadik, hogy az LMP jól tolta az elmúlt négy évben. Sok kúl akció köthető hozzájuk, Parlamenthez és Közgéphez láncolás, molinók az ülésteremben, miegyéb. A negyedik érv pedig az, hogy én szeretném, ha Magyarország olyan hely lenne, mint Németország (vagy más nyugat-európai országok). Ezekben az országokban pedig van olyan párt, mint az LMP, olyan pedig nincs, mint a többi párt. Illetve Jobbik előfordul, de az inkább szomorú. Az LMP fontos politikai értékeket jelenít meg.

Persze, ha olyan pártok közül választhatnék, mint Angela Merkel kereszténydemokratái vagy a német szociáldemokraták, akkor lehet, hogy nem az LMP-t választanám. De egyelőre nincs ilyen opció, marad tehát az LMP.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.