11-ig ilyen kevesen még nem szavaztak

POLITIKA
2014 április 06., 10:32
comments 12

Délelőtt 11 óráig a választók 23,23 százaléka, valamivel kevesebb mint a negyede ment el szavazni.

Ilyen kevesen parlamenti választás első fordulójában ilyenkor még sosem szavaztak.

A legrosszabb részvételi arány 1998-ban volt, akkor összesen 56 százalék szavazott, és a 11 órás arány 23,66 százalék volt, valamivel magasabb mint most. Minden idők legnagyobb részvétele 2002-ben volt, akkor az első fordulóban 11-kor 26,37 százalék, a másodikban 30,27 szavazott, akkor a vége 70,53 illetve 70,51 százalék lett.

Kb. 60 százalék lehet a vége

Ha nem az van, hogy idén többen készülnek délután szavazni mint egyébként szoktak, akkor 60 százalék körül lehet a részvétel estére. Ez alacsonyabb mint amit a legtöbb közvélemény-kutató mért. A Tárki, a Nézőpon és a Medián is legalább 70 százalékos részvételt sejtetett.

Ha tényleg alacsony marad a részvétel, az a felmérések szerint inkább a Fidesznek kedvezhet. A kormánypárt szimpatizánsai ugyanis általában eltökéltebbnek látszottak, kétharmaduk azt mondta, ők biztos ott lesznek. Hozzájuk képest a baloldali összefogás és a Jobbik hívei bizonytalanabbak voltak, míg az LMP szimpatizánsainak a fele sem volt biztos abban, hogy most vasárnap tényleg szavazni fog. Az egész okoskodást viszont árnyalja, hogy az eddigi részvétel a kutatások pontatlanságára utal.

A legtöbben Pest külső kerületeiben mentek el

Eddig a legmagasabb részvételt néhány vidéki nagyvárosban, Budapest egyes kerületeiben és a Budapest környéki településeken mérték.

Legalább 25 százalék ment el Siófokon, Esztergomban, Gyöngyösön, Mosonmagyaróváron, Sopronban, Dunaújvárosban, Székesfehérváron, Hódmezővásárhelyen, Balatonfüreden, Egerben és Kaposváron.

Pest környékén legalább 25 százalék szavazott Gödöllőn, Vecsésen, Érden, Vácon, Szentendrén és Bicskén.

Budapest kerületei közül 25 százalék feletti a részvétel a 16., 17., 18., 19., 20., 21. és 22. kerületekben, vagyis a pesti oldal külső részein.

Józsefváros és észak-kelet a legérdektelenebb

A legalacsonyabb, 18 százalék alatti a részvétel Budapest 8. kerületében (Józsefváros, de ide tartozik Ferencváros külső része is), továbbá az ország keleti részén két kisebb városban és a környékén: Sátoraljaújhelyen és Kisvárdán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.