350 millió eurós támogatást ad Ukrajnának az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank

külföld
2014 április 08., 17:28
comments 7

Az európai felzárkózó gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni pénzintézet kedden közölte, hogy az első, 150 millió eurós program az ukrán vállalati szektor likviditási és működőtőke-hozzáférését segíti, emellett a pénzügyi válság és a külső finanszírozási források szűkössé válása okozta problémák leküzdéséhez is támogatást nyújt az ukrán cégeknek.

Az EBRD várakozása szerint ez a finanszírozási csomag helyreállítja a külföldi és a hazai befektetők bizalmát és részvételi készségét a jövőbeni ukrajnai beruházási programokban.

Az EBRD emellett felújítja hitelezését az ukrán közszférának, amint megszületik a megállapodás a Nemzetközi Valutaalap (IMF) makrogazdasági stabilizációs programjáról. Az EBRD-finanszírozás második, 200 millió eurós része az IMF-csomag létrejöttétől függ, és az ukrán főváros közúti megközelítési hálózatának rehabilitációjához nyújt pénzügyi segítséget.

Az EBRD március végén jelentette be, hogy ukrajnai finanszírozási programjainak kibővítését tervezi. A pénzintézet két hete közölte, hogy a korábban előirányzott 550-750 millió euró helyett évente egymilliárd euró körüli befektetéseket tudna végrehajtani az ukrán gazdaságban a következő néhány évben. Az EBRD szerint a finanszírozások növelése a nemzetközi közösség által az ukrajnai válságra adott válaszlépésekkel - köztük az IMF-programmal - összefüggésben történne.

A bank eddigi ukrajnai befektetési portfoliójának értéke 4,7 milliárd euró körüli.

Nagy londoni házak szerint ugyanakkor Ukrajna jövőbeni külső finanszírozási igényei ezt sokszorosan meghaladják.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai nemrégiben közölték, hogy számításaik szerint Ukrajnának már rövid távon 25-30 milliárd dollár külső finanszírozásra lesz szüksége, de hosszabb távon, a következő hét évben 50 milliárd dollárt jóval meghaladó külső pénzügyi támogatás is szükségessé válhat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.