Mik voltak a NAV legnagyobb fogásai?

bűnügy
2014 április 08., 08:02
comments 4

Így áprilisban tán kicist megkésve, de közzétette tavalyi legnagyobb fogásait az adóhatóság.

Cégtemető

500 céggel trükköztek, azokat sorra bebuktatták, ús újat alapítottak. Jellemzően sok alkalmazottat igénylő területen mozogtak, a cégek őrzés-védelemmel, takarítással, munkaerő-kölcsönzéssel, szállítmányozással foglalkoztak. Mindeközben több ezer munkavállalót alkalmaztak feketén, akik után többnyire nem fizettek járulékot, bevételeiket fiktív számlákkal ellensúlyozták. A bűncselekményekkel okozott kár több milliárd forintra tehető. Hogy hol volt mindez, és melyik cég, az sajnos nem derül ki a beszámolóból.

Dohánycsempészek

Majdnem egymillió doboz, azaz több mint 18 millió szál, 728 millió forint értékű adójegy nélküli cigarettát foglaltak le a NAV pénzügyi nyomozói Dunaharasztiban. Ezzel a fogással együtt a 2013-ban felderített illegális cigaretta mennyisége meghaladta a 82 millió szálat. Emellett 2 tonna finomra vágott dohány, másfél tonna egyéb fogyasztási dohány és ezer szál szivar is fennakadt a pénzügyőrök ellenőrzésein. Megemlítetenek egy román sofőrt is, aki az M5-ös autópálya lajosmizsei pihenőhelyén bukott le, az utánfutós autóbuszában 23 karton magyar adójegy nélküli cigarettát, amfetamint, és összesen 45 élő, védett madarat találtak a pénzügyőrök.

Olajmaffia

Csaknem 800 millió forintos kárt okozott az államnak egy olajjal kereskedő bűnszervezet, amely mintegy 3 milliárd forint értékű ipari olajat forgalmazott. Az áru szlovák és román gazdálkodóktól származott, és papíron szövevényes számlázási láncon futott keresztül. A közbeiktatott cégek egyike sem fizetett áfát, és olyan is volt, amelyik visszaigényelt adót a fiktív számlák révén. A felderített bűncselekmény mozzanatai ráadásul több számlázási láncra is utalnak. A csalók ezekben repceolajjal, gombokkal, sőt drágakövekkel is üzleteltek. Az okozott kár biztosítására mintegy 600 millió forint értékben zároltak 34 autót, 126 hektár ingatlant és 3 bankszámlát.

Egy 12 milliárdos fiktív számla

Egy szegedi gazdasági társaság egyetlen, 12 milliárd 65 millió forint értékű fiktív számlával próbált általános forgalmi adót visszaigényelni. A háttérben egy olyan közvetítői szerződés állt, amely Magyarország éves cukorfogyasztását meghaladó mennyiségű kristálycukor adásvételéről szólt. A nagykőrösi közvetítő fiktív számlája alapján egy szegedi kft. 2 milliárd 565 millió forint általános forgalmi adót próbált visszaigényelni, azonban a kísérlet fennakadt az ellenőrzésen.

Mosószer-hamisítók

A pénzügyi nyomozók a fővárosban és Dél-Alföldön számoltak fel egy-egy mosószer-hamisító üzemet. A két ügyben összesen 4,5 tonna hamis mosóport, több mint 32 ezer liter folyékony mosószert, másfél ezer doboz hamis vízlágyítót, több ezer kilogramm alapanyagot, és a gyártáshoz használt eszközöket, csomagolóanyagokat foglaltak le. Budapesten a X. kerületben bukkantak a NAV Bevetési Főigazgatóságának járőrei egy hamis mosószerekkel teli raktárra, ahol éppen töltötték és csomagolták a hamis árut. Nem sokkal később Dél-Alföldön egy volt békéscsabai autószalonban értek tetten mosószer-hamisítókat a pénzügyi nyomozók.

Kokainba áztatott gyerekruha

A pénzügyőrök egy Argentínából érkező csomagban folyékony kokainba áztatott gyermekruhákat találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér postaforgalmában. Egy másik esetben Hegyeshalom közelében egy Ausztria felé tartó bolgár személygépkocsiból csaknem 10 ezer régiség került elő, melyek összértéke megközelíti a 45 millió forintot. Az antik tárgyak között a római korból származó ezüst pénzérmék, valamint egyéb pénz- és érmegyűjtemények, kora középkori bronzpipák, szíjveretek, plombák, súlyok, kések, ékszertöredékek, bronzkori nyílhegyek és egy feltehetően kelta kori kard volt. Ezenkívül világháborús kitüntetések, érdemrendek, sapkarózsák és díszgombok is előkerültek. A megtalált tárgyak kulturális javaknak minősülnek, ezért az országból történő kivitelük engedélyköteles.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.