Tüdőgyulladásban meghalt egy újszülött a szegedi gyerekklinikán

Öt csecsemő fertőződött meg a súlyos tüdőgyulladást okozó klebsiella baktériummal a szegedi gyerekklinikán, egyikük meghalt - írja a Délmagyar.hu.

Ugyanez a fertőzés ütötte fel a fejét tavaly augusztusban Miskolcon – akkor 10 nap alatt kilenc koraszülött halt meg.

A veszélyes, tüdőgyulladást okozó baktérium jelenlétét szombaton több csecsemőn is észlelték – nyilatkozta a lapnak Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Egyikük vasárnap meghalt, neki más társbetegségei is voltak. A másik négy beteg gyerek állapotát stabilizálni tudták.

Tegnap a teljes osztályt kiürítették és fertőtlenítik.

A csecsemőket a klinikán belül, elkülönítve helyezik el. Az osztályra szombat óta nem érkeznek új betegek: a koraszülötteket és ellátásra szoruló újszülötteket más társintézményekbe viszik – mondta el a rektor. A tervek szerint csütörtökön nyitják újra az osztályt.  minden rendben folyik, a tervek szerint az osztályt csütörtökön vissza lehet költöztetni.

Nincs tudomásunk egyelőre arról, hogy az elhunyt csecsemő szülei hibáztatnák a klinikát – mondta Szabó Gábor. – A hatóságokat az első gyanúnál bevontuk, nem akartuk az ügyet szőnyeg alá söpörni.

Az országos járványügyi hatóság vizsgálja, hogy mi okozta a betegségeket, a hét végére ígérnek eredményeket. Ez a baktérium viszonylag gyakori, egészséges felnőtteknél nem okoz tüneteket, kis súlyú újszülöttekre viszont nagy rizikót jelent.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.