Kálmán Olga: Direkt engedtem szabadon az érzelmeimet

Média
2014 április 09., 11:47
comments 407
  • Kálmán Olga úgy érzi, nem esett ki a szerepéből.
  • Nem minden sült el jól a Schiffer-interjúban, de azt nem fogadja el, ha egy politikus csak vállat von.

Tegnap este óta Schiffer András Egyenes beszéd-szereplése tartja izgalomban az internet egy részét, ahol egészen szokatlan vitája volt Kálmán Olgával. A vitáról itt írtunk, a konfliktus lényege az volt, hogy a műsorvezető a Szabadság téri emlékműről kérdezte a LMP vezetőjét, aki ezt nem érezte igazán fontos témának. Ebből aztán egy személyeskedésig menő szópárbaj alakult ki, amiben ezúttal a politikus volt sokkal visszafogottabb, és a műsorvezető lényegesen vehemensebb.

Az Indextől a Vastagbőrön keresztül a Cinkig sokan szétszedték Kálmán Olga szereplését, ezért megkérdeztük őt is, hogyan értékeli az interjút.

Nem lehet vállat vonni

Mivel a leggyakoribb kritika vele szemben ez volt, rögtön arról kérdeztük, szerinte kiesett-e a szerepéből?

“Nem. Azt viszont nem tudom elfogadni, ha egy politikus csak megvonja a vállát egy témára, pláne, ha az nem álbalhé, hanem tényleg fontos. Olyan nincs, hogy egy politikus egy ilyen ügyre azt mondja, hogy nincs véleménye. Egy egészséges társadalomban azok mellett is kiállunk, akik nem a saját ügyünkben érintettek. Ha a szavazó azt látja, hogy a politikusok is vállat vonnak, őket miért érdekelné?”

Látom, hogy mérges

De miért ment személyeskedésig? Az interjú legproblémásabb részében olyanokat mond Schiffernek, hogy

“Kire mérges? Rám? Mindenkire? De, látom, hogy mérges. Iszonyatosan látom, hogy feszült, haragszik, látom. Egyszerűem látom, de nem csak én látom."

Kálmán Olga szerint ez nem személyeskedés volt, ő a feszültséget próbálta oldani, bár úgy látszik, ez nem jól sült el.

Akkor, abban a helyzetben ezt az utat választottam, ezzel próbáltam változtatni a beszélgetés stílusán. Így utólag azt látom, hogy sokaknak ez nem tetszett. Márpedig az interjúkat nem a magam szórakoztatására készítem, úgyhogy valószínűleg rossz döntés volt a részemről ebbe az irányba vinni a beszélgetést.

Adóról nem beszélne így

Nekünk viszont úgy tűnt, őt ragadták magával az érzelmei, amikor témát váltottak, és az LMP jövőjéről kezdtek beszélni, de a műsorvezető szinte azonnal visszatért az emlékmű kérdésére. Kiderült, ezt nem is láttuk rosszul

“Ilyenkor direkt engedem szabadjára az érzelmeimet, és jobban kiadom magam. Ha arról szólna a vita, hogy egykulcsos vagy kétkulcsos az adó, arról nyilván nem beszélnék így. De amikor történelemről, emberek emlékezetéről és családok sorsáról van szó, akkor a nézőnek látnia kell az érzelmeimet. Nem azért, mert nem tudom kontrollálni magam. Hanem mert fontos.”

Azóta olvassa a kommenteket és a posztokat a témában, és azt mondja, a negatív véleményekből is tanulni szokott. “Azt viszont nem fogadom el, hogy néhányan azt mondják rólam, hogy az Egyenes beszédben nem hagyom, hogy a vendég elmondja a véleményét. Elmondhatja, de ez nem az a műsor, ahol megkérdezem, mi a véleménye, aztán csendben végighallgatom. Itt vitatkozom, és ilyen témákban az érzéseimet is kimutatom.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.