Az EU betiltja a házi pálinkafőzést

Az Európai Bíróság szerint nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy hazánkban évente 50 liternyi pálinkát (gyümölcspárlatot) saját felhasználásra jövedéki-adómentesen lehet főzni, főzetni.

A házi pálinkafőzés 2010-ben bevezetett intézményét az Európai Bizottság támadta meg annak adómentessége miatt. Pontosabban a Bizottság jogértelmezése szerint az 50 liter tisztaszeszre vonatkozó általános adókulcs felénél nem lehet kisebb a pálinkára kivetett adó. Mivel adómentes, értelemszerűen kisebb.

Az uniós bírák a bizottságnak adtak igazat.

Újabb szabadságharcra készülhetünk

A hírre a Nemzetgazdasági Minisztérium azonnal reagált:

A kormány elkötelezett a házi pálinkafőzés megtartása mellett és azt szeretné, ha a magyar kulturális örökség részét képező hagyomány tovább élne Magyarországon.

Fotó: Fazekas Sándor / Facebook

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol így fogalmaztott:

A brüsszeli bürokraták újabb felháborító provokációja az Európai Bíróság ítélete, amelyben Magyarország pálinkaügyekben elfoglalt álláspontját bírálják.

Az MTI tudósítása szerint a miniszter kijelentette, hogy a kormány megtalálja a jogi megoldását annak, hogyan védje meg a hungarikumnak számító pálinkfőzés "értékes hagyományát".

Az uniós bizottságnak persze nem a pálinkafőzéssel, hanem az adómentességgel van baja, de ez valószínűleg nem fogja eltántorítani a kormányt és a körülötte agitáló szellemi holdudvart, hogy újra szabadságharcba vezessék Magyarországot.