Hoffmann Rózsa még utoljára megszívatja a diákokat

politika
2014 április 11., 17:40
comments 354

„A pedagógust megilleti a jog, hogy (...) megválassza az alkalmazott tankönyveket.”

Ez a mondat szerepel a 2011-ben elfogadott, és azóta is sokat vitatott köznevelési törvényben. Úgy tűnik, hogy a tanároknak biztosított választási lehetőség mégsem olyan fontos dolog. Az április 9-én nyilvánosságra hozott "Javasolt kiadványok listája" ugyanis évfolyamonként és tantárgyanként van, hogy csak két-három könyvet jelöl meg támogatottként. Az előszűrt listáról lehet szabadon választani.

Javasolt? Úgy értettük, hogy kötelező!

A hét közepén, 3 nappal az országgyűlési választások után Hoffmann Rózsa, távozó köznevelési államtitikár, és Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) vezetője levelet írt az iskoláknak. Ebben többek közt az szerepel, hogy

"(...) a fenntartói egyetértést azon iskolai tankönyvrendelésekre lehet megadni, amelyeket a javasolt lista, és a kapcsolódó szabályok alapján állítottak össze az iskolák."

Ez konkrétan azt jelenti, hogy az állami fenntartású sulikban csak azoknak a könyveknek a megrendelésére ad engedélyt a KLIK, amiben a javasolt lista könyvei szerepelnek. A levélben az is szerepel, hogy a végső döntést nem a szülők, a tanárok, vagy akár az iskolaigazgatók, hanem a gyerekek igényeit az előzőeknél nyilván lényegesen jobban ismerő tankerületi igazgatók hozzák meg.

Elképzelhető, hogy csak poénként, de a levél végén azzal biztatják az iskolákat, hogy a tavalyi tanévkezdéskor látványosan leszerepelt KELLO tudása biztosítja majd a 2014/2015-ös tankönyvellátást. Ha kérdés van, akkor az ügyfélszolgálathoz lehet fordulni.

A tankönyvpiacnak lőttek

Az "ajánlott" listán döntő többségben a mostanában állami tulajdonba került tankönyvkiadó, az Apáczai és a szintén állami Nemzeti (Nemzedékek Tudása) Kiadó könyvei szerepelnek. Van olyan piaci szereplő, aki már most látja, hogy a rendelései a korábbi ötödére fognak visszaesni, mert nagyon kevés könyve került fel az államilag támogatott listára.

Hitler tevékenységének viszonylag újszerű megítélése

Egy matematika vagy fizika könyvnél is órási különbségek lehetnek két azonos évfolyamnak szóló tankönyv minősége között, de 2+2 nyilván minden könyvben 4. A jó minőségű, és a gyengébb minőségű könyvekben is. A humán tárgyaknál érdekesebb a helyzet.

Olyan munka is bekerült a magyar állam ajánlott tankönyvlistájára, amiről a szakmának borzasztó véleménye van.

„A könyv így ismerteti Hitler életrajzát. »Bécsben alakult ki benne az a meggyőződés, amely szerint minden politikai és társadalmi bajért a zsidók és a marxisták a felelősek.« »Szervezőkészsége és szuggesztív szónoklatai révén hamarosan a párt vezére azaz Führere lett.« A sörpuccsot merész tervnek minősíti a szerző. Börtönbe zárásából »erkölcsi tőkét kovácsolt«. Beszédei »hitelesnek és meggyőzőnek tűntek«. »…nem nyugodott bele a Németország számára megalázó versailles-i békébe.« A fentiek alapján a diák bátran rokonszenvezhet is Hitlerrel.”

Ez a szöveg a Történelemtanárok Egyletének tanulmányában szerepel. A szakmai szervezet oldalakon keresztül szedi darabokra Bánhegyi Ferenc 8. osztályosoknak szóló történelemkönyvét. Amit az állam jövőre támogat. Ez a három választható tankönyv egyike.

Bánhegyi ráadásul nem most kezdett el borzalmasakat írni. Tavaly szeptemberben mi is hosszan írtunk munkáiról. Azokban ilyen mondatok szerepelnek:

„A Tanácsköztársaság kommunista vezető alakjai a zsidóságból kerültek ki, és sok ember halála szárad a lelkükön.” (...) „A romák Indiából vándoroltak el, és terjedtek el szinte az egész világon; káros előítéletek és saját mentalitásuk miatt szorultak ki a városok-falvak elhanyagolt részeire, ahol jobbára csak tengetik életüket;”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.