Talán mégsem pusztulunk el mind - nyilvános a klímajelentés

Vasárnap hozta nyilvánosságra legújabb klímajelentését a klímaváltozás hatásait vizsgáló kormányközi testület, az IPCC - a Guardian percről percre közvetíti a fejleményeket. A sok negatívum között egy pozitív üzenet is rejtőzik:

Ha 2050-ig megháromszorozzuk-négyszerezzük a megújuló erőforrások arányát, elkerülhető a katasztrofálisnakt tartott 2°C-os hőmérsékletemelkedés.

És ami még ennél is jobb:

Ez nem is kerül annyiba, mint korábban gondolták. A számítások szerint mindössze 0,06%-kal csökkentené az 1,3-3%-os növekedési kilátásokat.

Ennek az az oka, hogy a legfőbb megújulók, a víz-, nap- és szélenergia előállítási költségei csökkentek - egyre több nap és szélerőmű épül, így a fajlagos költségek meredeken zuhannak.

De még ne nyugodjanak meg teljesen!

Az IPCC szerint az már most nyilvánvaló, hogy a kormányok mostani kibocsátás-csökkentési fogadalmai nem elégségesek ahhoz, hogy a felmelegedést 2°C alatt tartsák. Ha ebben nem lépnek sürgősen, akkor olyan extrém megoldásokat kell keresni, mint például a szén-dioxid kiszivattyúzása a légkörből - ami kb. annyira egyszerű, mint amilyennek hangzik, arról nem is beszélve, hogy talán sose fejlesztik ki a szükséges technológiát.

Az IPCC jelentéseit itt olvashatja. (Via Guardian, nyitókép: AFP PHOTO / DESIREE MARTIN)