Hoffmann Rózsa, te európai isten

Tbg
oktatás
2014 április 14., 09:24
comments 83

Mi az a többistenhit – politeizmus?
A mi, európaiak istene egyedül van, kiismerhetetlen fölöttünk és a természet fölött álló mindenható úr. Egészen mások a görögök istenei: ők többen vannak, hiszen a természeti jelenségekről mesélt mítoszokban születtek meg és lettek az emberhez hasonló, antropomorf lények.

- ilyen és ehhez hasonló mondatokat lehet olvasni az új, kísérleti tananyagnak szánt 9-es irodalomkönyvben. Az új könyvből négy oldal megtalálható az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján is.

Illetve bőszen osztják ezeket az oldalakat a felháborodott tanárok is a Facebookon. Főként ezt:

photo_camera )

Őszintén szólva engem nem zaklat fel túlzottan, hogy egyszerűsítve, gyakorlatisan van előadva az ókori mitológia néhány alapvetése a száraz lexikonnyelv helyett, de azért az ilyesfajta egyszerűsítés talán már túlzás:

A görögök "érezték, hogy miközben az ember okos, a teste néha nagyon nem okos, olyan, mintha az ember fölül okos lenne, alul meg oktalan állat, ekkor azt mesélték, hogy léteznek olyan lények az erdőben, akik alul kecskék, felül emberek, ők a szatírok, akik éjjel az erdőben szaladgálnak és nőkre fáj a foguk.

Vagy:

A klasszikus görögök országa

A választás szabadsága

Az ügy érdekessége még, hogy ugyan több tankönyv közül választhatnak a tanárok, múlt héten a leköszönőben lévő Hoffmann Rózsa államtitkár még egy utolsót intézkedett: egy mozdulattal leszűkítette a használható tankönyvek listáját, amelyek között ez a gyöngyszem is ott van, más kiadványok azonban kimaradtak belőle.

A javasolt kiadványok főként az állami tulajdonba került a Nemzedékek Tudása és az Apáczai kiadványai közül kerültek ki.

Bár az oktatási törvény lehetővé teszi, hogy egy tanár szabadon válasszon a tankönyvjegyzékből, a választás a "fenntartói hozzájáruláshoz" van kötve, azaz a szabadság csak addig szabadság, ameddig a emberminisztérium (EMMI) és az intéményfenntartó központ (KLIK) is úgy akarja.

Mindez a törvény után dobott tankönyvrendeletnek köszönhető, amiről itt írtunk.

Irodalom_9-1

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.