Putyin vadul fegyverkezik

hadsereg
2014 április 14., 09:18
comments 28

Oroszország GDP-arányosan többet költ fegyverekre, mint az USA és az európai országok – derült ki egy friss felmérésből, amit a stockholmi székhelyű Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI), egy katonai kutatásokat vizsgáló kutatócsoport készített. Míg Amerika a GDP-jének a 3,8 százalékát fordítja a katonaságra, addig Oroszország 63,4 milliárd euróval a GDP 4,1 százalékára növelte a kiadásait (2004-ben ez még csak 3,5 százalék volt).

Ez a 2008-as orosz-grúz háború óta nem látott fegyverkezés főleg az állami fegyverkezési tervnek köszönhető: eszerint 2011 és 2020 között 403 milliárd eurót (20 700 milliárd rubelt) költenek el arra, hogy 2020-ra a hadi eszközök 70 százalékát modernizálják. Szakértők szerint viszont lehet, hogy nem lesz fenntartható az oroszok terve, mert a katonai kiadások nagyban függnek a gazdaság teljesítményétől, márpedig az oroszok nagyon optimista becslésekkel számoltak az olaj és a gáz árát illetően.

Ukrajna az orosz agresszió miatt a tavalyihoz képest 16 százalékkal növelte a katonai kiadásait.

A legtöbbet persze még mindig Amerika költi, évi 460 milliárd eurót, de a kiadásai 7 százalékot csökkentek, főleg az afganisztáni és iraki kivonulás miatt. Őket a kínaiak követik, akik tavaly 135 milliárd eurót öltek a hadigépezetbe, GDP-arányosan 2 százalékkal növelve a katonai kiadásokat.

A 15 legtöbbet költő ország között négy európai van:

  1. Franciaország 44 milliárd euróval lett – az oroszok utáni eddigi negyedik helyet elbukva – Szaúd-Arábia mögött az ötödik, mivel a 2004 és 2013 közötti kiadásait 6,4 százalékkal csökkentette.
  2. A franciákat a britek követik 41 milliárd euróval, akik az előző évtizedhez képest 2 százalékkal kevesebbet fordítottak a katonaságra.
  3. Németország hetedik 35,2 milliárd euróval. Európában egyedülállóan növelte a katonai kiadásait, a 2004 és 2013 közöttihez képest 3,8 százalékkal.
  4. Olaszország ezzel szemben 26 százalékkal csökkentette a hadsereg támogatását, a 2013-as 23,6 milliárd eurós költéssel a 11. legtöbbet költő ország volt a világon.

A 2008-as gazdasági világválság óta több mint 10 százalékkal kevesebb pénzt pumpál a hadseregbe Ausztria, Belgium, Görögország, Írország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország és az Egyesült Királyság, ahogy Közép-Európa minden országa (beleértve Magyarországot) és Lengyelország is.

Afrika, Ázsia, Kelet-Európa, Latin-Amerika és a Közel-Kelet viszont jön fel. A legjobban Afrika húzott bele, azon belül is az olajban és gázban gazdag Algéria és Angola. Afrikában 2013-ban bármelyik másik régiónál többet toltak a hadseregekbe, 8,3 százalékos növekedéssel. Ázsiában pedig Kína rakta a legtöbbet honvédelembe, és ez költekezésre kényszerítette a közeli Japánt, a Fülöp-szigeteket és Vietnamot is. Japán Kína miatt aggódva vissza is fogná az ázsiai fegyverkezést.

Hogy ez mennyire lehet gond, arról sokat elárul ez a bekezdés a nagyhatalmak fegyverkezéséről írt tavalyi cikkünkből: „Ha összeadjuk az USA után következő 11 legtöbb pénzt fegyverkezésre költő ország katonai kiadásait, akkor kapjuk meg azt a pénzt (680 milliárd dollár), amit az USA fegyverkezésre költött tavaly. Ráadásul e 11 országból 7 az USA katonai szövetségese. Vagy NATO-tagok, vagy az USA katonai bázisokat működtet a területükön. Vagyis az Egyesült Államok katonai világhatalmi pozíciója az erőteljes ázsiai fegyverkezés ellenére sincs most veszélyben.” (EUObserver, Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.