Ismerkedjenek meg a Kepler-186f bolygóval! Lehet, hogy egy nap majd emberek élnek rajta

TUDOMÁNY
2014 április 17., 21:09
comments 53

Ez a nap persze nem holnap lesz, pedig a bolygó relatív közel van, 500 fényévre a Hattyú csillagkép egyik napja körül kering. Az égitestet a Kepler űrtávcsővel fedezték fel.

A Kepler-186f azért fontos, mert csillagának lakható övezetében található, azaz nincs túl közel a napjához, így nem túl forró, vagy öl meg rajta mindent a sugárzás, de nincs is túl távol a napjától, így nem fagy meg rajta minden. A Kepler-186f ráadásul nagyjából akkora, mint a Föld (10 százalékkal nagyobb), ez az első olyan exobolygó, ami jó helyen is van, és megfelelő méretű.

A napja egy M-típusú csillag, kicsit kisebb és hidegebb, mint a Napunk. Az első vizsgálatok szerint a bolygó sziklás, de ezt még nem tudják biztosan a kutatók.

Itt egy videó a felfedezéssel kapcsolatban.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.