Porig alázta Matolcsyt a New York Times

gazdaság
2014 április 17., 12:03
comments 140

A New York Times hosszú cikkben ment neki Matolcsy György jegybankelnöknek, akit „a populista és autokrata Fidesz pénzügyi építészének” nevezett. A cikk Matolcsy mára szállóigévé vált agysebészes megjegyzésével indítva beszámolt arról, hogy Matolcsy szerint a magyar és japán gyerekek fenekén kis piros pötty van. „A politikája ugyanilyen unorthodox” – írja a lap.

A lap nincs elragadtatva Matolcsy gazdasági miniszteri teljesítményétől, említi:

  • a magán-nyugdíjpénztári vagyon lenyúlását
  • a forint gyengítését
  • a bank- és az energiaszektor árainak állami szabályozását
  • az intézményi fékek és ellensúlyok gyengítését
  • a bennfentesek körének előnyben részesítését
  • a külföldi vállalati érdekekkel való ellentét kiélezését
  • és hogy adópolitikája a gazdagoknak kedvezett.
photo_camera Fotó: AFP / John Thys

A NYT szerint már akkor gyanús volt Matolcsy, amikor az előző jegybankelnökkel folytatott kormányzati harc után Orbán bevallottan a jobbkezét tette a Magyar Nemzeti Bank élére, de amikor nem sokkal ezután felállt a jegybank alelnöke, és kiderült, hogy az MNB és az Európai Központi Bank között nem valami jó a viszony, kiderült, hogy baj van. Hakim Danny cikke – amit a Népszabadság újságírójával, Kőműves Anitával írt – említi, hogy Wiedermann Helga könyve szerint Matolcsy szivárogtatott a Goldman Sachs embereinek.

A lap szerint Matolcsy a központi bank vezetőjeként leginkább arról vált ismertté, hogy „agresszív” módon csökkentette a kamatokat:

„Ez hozzásegített az export versenyképessé tételéhez. De sok olyan embert, aki a globális pénzügyi válság előtt euróban vagy svájci frankban vett fel hitelt, az addiginál is súlyosabb (törlesztési) kötelezettségekkel terhelt."

Mióta Matolcsy jegybankelnök, teljesen elzárta magát a médiától, és még a turisták sem léphetnek be a Nemzeti Bank 109 éves épületébe.

A cikk elismerte, hogy a magyar gazdaság tavaly kijutott a recesszióból, és a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet stabilra javította az ország besorolását, de a bírálók szerint a követett politikával Magyarország hosszú távon nem fogja tudni behozni a lemaradását, mint írja:

„Magyarország Kelet-Európa legeladósodottabb országa.”

A lap azt is megírta, hogy bár a magyar munkanélküliségi ráta 8,6 százalékos, és ezzel az eurozóna átlaga alatt van, de a dolgozók táborába beleszámolják a külföldön dolgozókat és a minimálbérnél is kevesebbért dolgozó közmunkásokat is.

A New York Times említ egy bizonyos Gál Andreát is, akinek van három kutyája: Linda, Fütyi és Kócos. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.