A harmadtiszt irányította a koreai kompot

baleset
2014 április 18., 05:30
comments 4

A Sewol nevű kompról péntek reggelig 179 embert mentettek ki. 26 utas holtteste került elő és 270 embernek veszett nyoma.

A mentőakció még folyik, de alig van esélye annak, hogy további túlélők kerülnek elő.

A hajón egy szöuli középiskola összes diákja rajta volt, kirándulni mentek volna egy népszerű üdülőszigetre. Kétségbeesett szülők várakoznak a parton. Továbbra is nagyon rossz az idő, eső és szél nehezíti a mentést.

Az első búvárok magyar idő szerint péntek hajnalban érték el a hajót. Először korai hírügynökségek azt mondták, hogy bejutottak a hajóba, majd ezt cáfolták. Közben levegőt is pumpálnak az elsüllyedt hajótestbe, hátha vannak még bent túlélők.

Megkezdték a túlélők kihallgatását. A legénység eddig egymásnak ellentmondó dolgokat mondott a baleset okairól. Nem világos, hogy valaminek nekiütközött a hajó, vagy egy hirtelen kanyar miatt a kibillenő rakomány borította fel. Az biztos, hogy a hajó kapitánya nem volt a parnancsnoki hídon, a harmadtiszt helyetessítette a baleset idején.

A legénységet sokan azzal vádolják, hogy amikor a hajó süllyedni kezdett, akkor nem azonnal kezdték szervezni a menekülést, hanem először azt mondták, hogy mindenki maradjon a helyén. Az áldozatok utolsó telefonhívásaiból lehet tudni, hogy sokan a hajó gyomrában a folyosókon ragadtak.

(BBC, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.