Martonyi: Putyin történelmi hibát követ el

2014 április 18., péntek 13:56
23

A francia Le Monde lapnak adott interjút a leköszönő magyar külügyminiszter, Martonyi János. A beszélgetésben elmondta, hogy Magyarországnak 25 évig európai és euroatlanti ambíciói voltak, az elmúlt négy évben tágabbra szeretett volna nyitni, ez a Keleti Nyitás politikája.

A miniszterelnök Oroszországba is elment, hogy felvesse a nehéz kérdéseket. Gázról és a nukleáris energiáról beszélt. Ez inkább gazdasági kapcsolat.

Martonyi a lapnak elismerte, hogy Orbán nem önhibájából nem járt Washingtonban az elmúlt négy évben. Szerinte a média erősíti a Magyarországon szélsőségeket.

Én azt mondom a minket bíráló sajtónak, hogy kinek jó ez? A radikális jobboldalnak. Önök erősítik a szélsőséget.

martonyi

A külügyminiszter a paksi bővítést a gáztól való függés csökkentésének szükségességével magyarázta. Szerinte az orosz által épített atomerőmű Magyarországé, míg a gázról ez nem lesz soha elmondható.

A nagy kérdés az, hol lesz Oroszország helye a XXI. században. Európában. Meg vagyok arról győződve, hogy az oroszoknak szükségük van Európára és nekünk szükségünk van Oroszországra.

Martonyi szerint Putyin Ukrajnával történelmi hibát követ el, amire a nyugatnak szankciókkal kell válaszolnia. A magyar kormány a legjobb viszonyt ápolja Kijevvel és az ottani magyar kisebbség érdekében a nyelvtörvény szövegének alapos előkészítését javasolja. A Le Monde felvetésére, hogy Magyarországról az Unióban az a kép alakulhatott ki az elmúlt négy évben, hogy a demokrácia határait feszegeti, a külügyminiszter így válaszolt:

Magyarországnak az Európai Unióban van a helye, az emberek erre szavaztak. Érkeztek bírálatok Magyarországgal szemben, de ezeket az intézményi problémákat a jog keretein belül rendeztük. A sajtóval más a helyzet, voltak félreértések

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt