Obama kedvencének nevezte Márquezt

2014 április 18., péntek 7:29
5

Így gyászolják a politikusok a csütörtökön elhunyt kolumbiai írót, Gabriel García Márquezt:

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke: "Gabriel García Márquez halálával a világ elveszítette a leggazdagabb képzeletvilágú írói egyikét. Márquez fiatal korom óta egyik kedvencem volt. Gondolataimat családjának és barátainak ajánlom, és remélem, vigasztalja őket a tudat, hogy művei a jövő nemzedékek számára tovább élnek".

Bill Clinton, az Egyesült Államok egykori elnöke: "Mindig lenyűgözött egyedülálló képzelőereje, gondolatainak tisztasága és érzelmeinek őszintesége. Műveinek mind valós, mind elképzelt színeiben közös emberi természetünk fájdalmát és örömét ragadta meg. Büszke vagyok arra, hogy több mint húsz éven át a barátja lehettem, megismerhettem hatalmas szívét és ragyogó elméjét".

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke: "Latin-Amerika hangja volt, majd az egész világ hangjává vált. Barroso szerint Márquez "fantáziája gazdagabbá, halála szegényebbé tette az emberiséget".

Francois Hollande francia elnök: "Az irodalom óriásának műveiben egy egész kontinens képzeletbeli világa ragyogott fel. Korunk egyik legbefolyásosabb latin-amerikai gondolkodójává tették újságcikkei, amelyekben elkötelezetten harcolt az imperializmus ellen".

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök: "Száz év magány és bánat minden idők legnagyobb kolumbiai írójának halála miatt!"

Dilma Rousseff brazil elnök: "Varázslatos prózájával Gabo - ahogy mindenki ismerte - Macondo falu képzeletbeli világán úgy vezette végig az olvasót, mintha kisgyerekeknek mutatna meg egy új világot. Olvasók milliói zárták szívükbe és lelkükbe páratlan karaktereit".

Shakira kolumbiai popsztár: "Életedre, kedves Gabo, mindannyian úgy fogunk emlékezni, mint egyszeri és megismételhetetlen ajándékra. Az összes közül ez volt a legeredetibb történet".

Ian McEwan brit regényíró: "Valóban egyedülálló volt, egészen Charles Dickensig kell visszanyúlnunk, hogy ilyen rendkívüli, a legmagasabb irodalmi minőséget képviselő szerzőt találjunk, aki minden emberre ható meggyőző erővel bírt".
(
MTI)    

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt