Hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz a Dragon magán-teherűrhajó

A Dragont a tervezettnél egy hónappal később, többszöri halasztás után indítottak útjára. A személyzet nélküli űrkapszula közép-európai idő szerint 13:14 órakor érte el a Föld körül keringő űrállomást, ahova 2,2 tonna utánpótlást, benne űrruhát, élelmiszert és fontos tudományos kísérletekhez szükséges anyagokat vitt magával – közölte a NASA.

A SpaceX társaság űrjárművét a floridai Cape Canaveral űrrepülőtérről indították el helyi idő szerint pénteken egy Falcon-9 rakétával, és 36 órányi utazás után érkezett meg. Az összekapcsolódási manővert az ISS parancsnoka, a japán Vakata Koicsi és Rick Mastracchio amerikai asztronauta irányította, a rakomány átszállítása az űrállomás Harmony nevű modulján keresztül történik.

A Dragon által felvitt alapanyagokból az űrállomás személyzete megpróbál olyan növényeket termeszteni, amikből később salátát csinálhat magának.

Vizsgálni fogják azt is, hogy miért gyengül meg az űrhajósok immunrendszere a súlytalanság körülményei között.

Egy másik, a Dragon által felvitt újdonság egy pár kísérleti láb, amit egy valamikor talán űrsétára is alkalmas robothoz, a Robonauthoz fejlesztenek. Az emberszerű űrrobotnak egyelőre csak a feje és a felső teste van meg, lábaival, amiket inkább mászására, mint járásra terveztek, még csak kísérleteznek.

A Dragon a tervek szerint egy hónap múlva indul vissza az űrállomáson felgyülemlett tudományos mintákkal és a szükségtelenné vált egyéb holmikkal.

A teherűrhajónak ez a harmadik küldetése abból a tervezett legalább 12 misszióból, amit a SpaceX a NASA-nak teljesít egy 1,6 milliárd dolláros szerződésben. (MTI)