Meghalt a Hurrikán

gyász
2014 április 20., 13:55
comments 1

Rubin Carter amerikai bokszlegenda 76 évet élt. Carter ma halt meg Torontóban, prosztatarák miatt – írja a BBC.

A korábbi középsúlyú bokszoló 19 évet ült börtönben, miután tévesen elítélték John Artis barátjával együtt egy New Jersey-i hármas gyilkosságért 1966-ban. A rendőrök az eljárás során több mulasztást is elkövettek, kevés bizonyíték is volt, ennek ellenére 1967-ben és 1976-ban is elítélték, 1985-ben engedték ki.

Sokak szerint rasszista motivációk álltak az ítélet mögött, ezt dolgozta fel több film és Bob Dylan 1975-ös száma, a Hurricane.

Denzel Washingtont az 1999-es Hurrikán című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték.

photo_camera Denzel Washington, Rubin Carter és Evander Holyfield 1999-ben (Fotó: Reuters / Fred Prouser)

Carter életrajza A 16. menet címmel jelent meg 1975-ben. 1993 és 2005 között ő volt a tévesen elítélteket védő civil szervezet, az  Association in Defense of the Wrongly Convicted ügyvezető igazgatója.

Bokszolóként nem lett bajnok (bár 1993-ban tiszteletbeli bajnoki címet adtak neki) agresszív játéka miatt rengeteg rajongója volt, és emiatt ragadt rá a Hurrikán becenév is.

A halálhírét John Artis jelentette be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.