Vérebkölykök 3: amikor a cukiság szembetalálkozik Az Élet Nagy Kérdéseivel

ÁLLAT
2014 április 20., 20:16

Átlagos csütörtök este volt, és mi dobhatna fel jobban egy átlagos csütörtök estét néhány random kölyökkutyás videónál, gondoltam. A csetlő-botló kutyusok látványa kárpótól mindenért, még ha a műfaj elég behatárolt is.

Legalábbis egészen most csütörtökig azt hittem, vannak keretek, amiken nem lehet áttörni.

Tévedtem.

Három kattintásból jutottam el az ismeretlen csehszlovák rendezőzseni, D. Sedlak 2008-ban forgatott remekművéhez, a

Vérebkölykök 3

című alkotáshoz. Fogalmam se volt, mi vár rám, amikor a lejátszásra kattintottam. Nyitásként ez fogadott:

link Forrás

Már ebből az apró részletből is láthatják, Sedlak milyen eszközökkel dolgozik. A magát halottnak tettető sün és az azt méla unalommal szaglászó véreb játéka ártatlannak tűnik... inkább nem is mondom tovább.

A kitartott kép és a türelmes, véletlenszerűnek tűnő, mégis gondosan komponált beállítás egyértelmű tisztelgés a nemrég elhunyt Jancsó Miklós életműve előtt.

A második novella - mert Sedlakra nemcsak Jancsó, hanem az epizódszerű történetmesélést újra népszerűsítő Quentin Tarantino is nagy hatással volt -, ha lehet, még erősebb képpel indít:

link Forrás

A Tarr Bélát idéző "kocsmajelenet" egészen hirtelen alakul át. Talán nem lövöm le a poént, ha annyit mondok, Hrabal találkozik a vágóasztalon a Blair Witch Porjecttel, vagy, hogy egy közelibb forrást mondjak, a Motellel.

A harmadik novella, ha filmnyelvileg nem is tudja meghaladni a bravúros kocsmajelenetet, egyértelműen a film dramaturgiai csúcspontja:

link Forrás

Ebben már az élet végső kérdéseit boncolgatja a rendező színészeivel, akik vagy kivételesen tehetségesek, vagy nagyon jól lettek vezetve. Sedlak, a visszahúzódó művész nem próbálja ránkerőltetni válaszait, inkább az elgondolkodtatás a célja. De így se maradunk kielégítetlenek.

87/100

Vérebkölyök 3
Színes csehszlovák kisjátékfilm, 9:42 perc.
Gyártás éve 2008.
Forgalomba hozta a YouTube.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.