Három drón, amiért odaadnánk a fél karunk, és egy, amiért visszakérnénk

2014 április 21., hétfő 14:19
20

Barátkozzanak meg a gondolattal, hogy pár éven belül autonóm, pilóta nélküli repülők árasztják majd el a feje körül a levegőt. És ez most nem egy rosszul sikerült hasonlat: a fejlődés iránya alapján tényleg a fejünk körül fognak repkedni a néha csak cinegényi drónok. Most csak a három kedvencemet mutatnám meg a Vocativ válogatásából:

Prox Dynamics Black Hornet Nano

black_hornet_nano_dron

Ha ön van olyan szerencsés, hogy az amerikai katonai hírszerzésnek dolgozik, akár már most hozzájuthat ehhez a tíz centisnél alig valamivel nagyobb, potom 195 ezer dollárba (~43,5 millió forintba) kerülő aprósághoz. Bár csak 25 percig képes repülni, de azt szinte teljesen némán teszi. Az amerikai hadsereg Afganisztánban már ki is próbálta, taktikai felderítésre használták, ezzel kutatták fel a tálibok tűzelőállásait.

A Black Hornet Nanót egy norvég cég fejlesztette ki, az amerikai hadsereg tavaly 2,5 millió dolláros szerződést kötött velük.

SenseFly eBee

ebee_dron_terkepeszet

A svájci SenseFly drónja ötven perc alatt tíz négyzetkilométernyi területről képes öt centiméteres pontosságú, nagy felbontású képeket készíteni - olyanokat, mint fentebb a gifben. A Humanitárius Aknamentesítés Nemzetközi Központja nevű svájci szervezet már ki is választotta, hogy ezzel próbálják meg felkutatni a konfliktusövezetekben a harcok után a földben maradt aknákat.

Titan Aerospace Solara 50

solara_50_wifi_dron

Hogy ez mekkora ötlet, azt jelzi, hogy a Google már fel is vásárolta. A napelemekkel hajtott drón fesztávja nagyobb egy Boeing 767-esénél, közel húsz kilométer magasan repül és

osztja a wifit!

Mondom, internetet ad ott, ahol amúgy nincs! Ha már szenvedett végig Békemenetet azon aggódva, hogy a 3g leszívja a telefon aksiját és nem tudja beküldeni a képeit a szerkesztőségbe, akkor pontosan tudja, mitől lettem ennyire lelkes.

És amit nem akarok:

A portugál haditengerészet kísérleti drónja, aminek első, meglepően rövid repülését a Sploid gifben is megörökítette:

portugal_dron_elso_repulese

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt