Lehet, hogy itt a fényképezés jövője

"Van a fotózás, ami már teljesen digitális. Aztán ott vannak a számítógépes grafikai megoldások, amiknek köszönhetően a képzelet tényleg határtalan lehet. És ott a virtuális valóság, a 3D-s tér. Ez a három terület össze fog találkozni, és a Lytro ma pont ott van, ahol ez meg fog történni."

(A Lytro képeken a kurzor mozgatásával lehet variálni a perspektívát. Egy kattintással lehet a fókuszt módosítani, kettővel pedig belezoomolni a képekbe.)

Fellengzősen hangzik a Lytro nevű fényképezőgép-cég marketingesének szövege, amit a Verge-nek nyilatkozott, de az a helyzet, hogy a Lytro készülékeit már nem is biztos, hogy fényképezőgépnek lehet nevezni, és tényleg elképzelhető, hogy ráhibáztak a fotózás jövőjére.

A Lytro már 2007 óta létezik és igyekszik megreformálni a fényképészet 200 éves történetét. Hamarosan piacra kerülő második gépük, az Ilium pedig állítólag tényleg képes lesz erre. A magyarra korábban fény-tér fényképezőgépnek fordított szerkezet ugyanis szakít az eddig megszokott fotózással: már nem a fényképész komponálja meg a kép egyetlen perspektíváját és fókuszát, hanem a nézőnek is lehetősége van ezek variálására.

Az Illum azért képes erre a trükkre, mert nem csak a fényerősséget rögzíti, mint a hagyományos fényképezőgépek, hanem a fénysugár színértékét és szögét is (erről hosszabban itt lehet magyarul olvasni). 1599 dollárba, körülbelül 350 ezer forintba fog kerülni, és az eddig elkészített képek alapján tökéletes kiegészítője lesz az eleve internetes kattintgatásra tervezett képeknek, a szelfiknek, instáknak és profilfotóknak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.