Lehet, hogy itt a fényképezés jövője

TECH
2014 április 22., 16:16
comments 38

"Van a fotózás, ami már teljesen digitális. Aztán ott vannak a számítógépes grafikai megoldások, amiknek köszönhetően a képzelet tényleg határtalan lehet. És ott a virtuális valóság, a 3D-s tér. Ez a három terület össze fog találkozni, és a Lytro ma pont ott van, ahol ez meg fog történni."

(A Lytro képeken a kurzor mozgatásával lehet variálni a perspektívát. Egy kattintással lehet a fókuszt módosítani, kettővel pedig belezoomolni a képekbe.)

Fellengzősen hangzik a Lytro nevű fényképezőgép-cég marketingesének szövege, amit a Verge-nek nyilatkozott, de az a helyzet, hogy a Lytro készülékeit már nem is biztos, hogy fényképezőgépnek lehet nevezni, és tényleg elképzelhető, hogy ráhibáztak a fotózás jövőjére.

A Lytro már 2007 óta létezik és igyekszik megreformálni a fényképészet 200 éves történetét. Hamarosan piacra kerülő második gépük, az Ilium pedig állítólag tényleg képes lesz erre. A magyarra korábban fény-tér fényképezőgépnek fordított szerkezet ugyanis szakít az eddig megszokott fotózással: már nem a fényképész komponálja meg a kép egyetlen perspektíváját és fókuszát, hanem a nézőnek is lehetősége van ezek variálására.

Az Illum azért képes erre a trükkre, mert nem csak a fényerősséget rögzíti, mint a hagyományos fényképezőgépek, hanem a fénysugár színértékét és szögét is (erről hosszabban itt lehet magyarul olvasni). 1599 dollárba, körülbelül 350 ezer forintba fog kerülni, és az eddig elkészített képek alapján tökéletes kiegészítője lesz az eleve internetes kattintgatásra tervezett képeknek, a szelfiknek, instáknak és profilfotóknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.