Oroszország a németeknek köszönheti harci sikereit

külföld
2014 április 22., 12:56

Az amerikai hadsereget és a NATO-t is meglepte, hogy az orosz hadsereg, ami 2008-ban még meglehetős nehézségek árán tudott csak bevonulni az aprócska Grúziába, milyen könnyedén foglalta el a Krímet, és hogy álcázott ügynökeik milyen nagy hatékonysággal keverik a bajt Ukrajna keleti részén.

Az amerikai politikai és titkosszolgálati vezetés szerint mindezért csak magukat hibáztathatják. Szó szerint. Többek szerint azokat a Szpecnaz-alakulatokat, amelyek észrevétlenül beszivárogtak Ukrajna területére, hogy előbb megszállják a Krímet, majd ugyanezt megkezdjék Donyeck és Luhanszk környékén is, a németek képezték ki.

Egészen pontosan a Rheinmetall nevű német hadiipari cég, a Bundeswehr egyik fontos beszállítója. Ez a cég 2011-ben kötött megállapodást az oroszokkal egy évi 30 ezer katona kiképzésére alkalmas szupermodern harci szimulációs központ kiépítéséről. Bár ennek csak idén év végén kell elkészülnie, az amerikai kormányzati és hírszerző körökben erős a gyanú, hogy a németek évek óta képzik az orosz különleges erőket.

Képzés mellett abban is segíthettek, hogy a Szpecnaz fegyverzetét és felszerelését hogyan modernizálják. Az Ukrajnában felségjelzés nélküli, de kizárólag az orosz hadsereg első lépcsős alakulatainál rendszeresített egyenruhát viselő, minden kétséget kizáróan orosz katonáknál a legmodernebb orosz fegyverek, új típusú repeszálló mellények, málhamellények és kommunikációs felszerelés van. Olyan kommunikációs felszerelés, amellyel képesek voltak a nyugati figyelők előtt titokban kommunikálni.

Bár most a harag elsősorban a Rheinmetallra irányul, a felelősség általános. Boltolt az oroszokkal Franciaország is, amely Mistral típusú légvédelmi rakétákat és egy anyahajót is eladott az oroszoknak. Az olaszok modern pszh-kat adtak. Az amerikaiak pedig közös hadgyakorlatokon mutatták meg a modern hadseregirányítást, amit mostanra az orosz haderő regionális parancsnokságain le is képeztek.

Mindez egy oroszokra szakosodott egykori kém, a most a Brookings Institutionnél dolgozó Fiona Hill szerint abból a félreértésből adódott, hogy a nyugatiak a segítségért cserébe katonai együttműködést reméltek. Az oroszok viszont láthatóan ebben nem voltak érdekeltek. "Mind azt vártuk, hogy hogyan működhetnénk egyött az orosz hadsereggel. Most viszont észben kell tartanunk, hogy ők valami egészen másra készültek" - mondta. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.