Meggyilkolt fia jelent meg álmában a gyilkosnak megbocsátó iráni nőnek

Tbg
bulvár
2014 április 26., 19:43
comments 28
photo_camera A váratlan, megbocsátó pofon. (ARASH KHAMOOSHI / ISNA / AFP)

Április közepén járta be a hír a világsajtót egy váratlan fordulatot vett iráni kivégzésről: a gyilkos fiúnak az utolsó pillanatban bocsátot meg az áldozat édesanyja, Samereh Alinejad.

Az asszonnyal a Guardian készített interjút, amiben elmesélte, hogyan élte meg a kivégzés előtti utolsó heteket, napokat, órákat.

Alinejad fiát, Abdollah Husszeinzadehet még 2007-ben szúrta le egy vele egykorú fiú, Balal. Az áldozat édesanya második fiát veszítette el, a hosszú évek alatt sem tudott a gyilkosnak megbocsátani.

Az iráni törvények szerint ugyanakkor mentesülhet a kivégzés alól az az elítélt, akinek az áldozat családja megbocsát.

Tíz nappal a kivégzés előtt láttam a fiamat álmomban. Arra kért, hogy tegyek le a bosszúról, de nem tudtam magamat meggyőzni, hogy megbocsássak Balalnak - nyilatkozta a Guardiannak - Aztán rá 8 nappal, újra láttam őt álmomban, de ezúttal nem akart velem beszélni.

Pedig nem is asszonynak kell megbocsátani az iráni jog szerint, ez valójában a családfőt illet meg. A férje, Ghani mégis átengedte az asszonynak ezt a lehetőséget, és csak annyit mondott: nézz szembe Istennel, mielőtt döntesz.

Utolsó nap egyikőjük sem aludt semmit, és úgy indultak útnak, hogy kivégzés lesz.

A kivégzés pillanatáig nem múlt el az asszony dühe és fájdalma. Amikor Balal anyja odakiabált neki a ceremónián, hogy legalább őrá és a férjére gondoljon, ő visszakiabált, hogy Balal sem gondolt őrá, amikor leszúrta fiát.

photo_camera Balal édesanyja a kegyelem után (ARASH KHAMOOSHI / ISNA / AFP)

Az asszony elmesélte, teljesen váratlan volt önmaga számára is, hogy ahelyett, hogy kirúgta volna a széket az elítélt alól, inkább felpofozta. És amikor ez megtörtént, hirtelen úgy érezte, megkönnyebbült, és "elszállt a düh a szívéből". Felhívta férjét a pódiumra, hogy levegye a hurkot Balal nyakáról.

Kobra, Balal édesanyja ekkor rohant oda hozzá, hogy tisztelete jeléül lábat csókoljon neki, de Alinejad nem hagyta, csak azt, hogy megölelje őt.

A kegyelmes anya esete megdöbbentette az egész világot, ráadásul abban az országban történt, ahol a világon a második legtöbb embert ítélik halálra.  A teljes interjút a Guardianon találja. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.