Lemondatnák a debreceni MODEM igazgatóját

bűnügy
2014 április 28., 17:00
comments 11

A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központból két festményt loptak el a közelmúltban. Csontváry Kosztka Tivadar és Nemes Lampérth József festményei összesen több mint százmillió forintot érnek.

Egy önkormányzati képviselő szerint ezért mennie kell az igazgatónak.  Varga Zoltán, a DISZ Kulturális és Sportegyesület képviselője a MODEM előtt tartott sajtótájékoztatóján végzetes hibának nevezte, hogy a képek eltűnése után még napokig, hetekig hallgattak, maszatoltak "saját hatáskörben" a bűncselekményről, holott alapvető gyakorlat műtárgylopás esetén a nyilvánosság riasztása.

Különösen megdöbbentő, hogy az intézmény vezetői a hosszas belső vizsgálat után sem tudják, hogyan tűntek el a képek

- mondta Varga, aki szerint a hely is alkalmatlan arra, hogy a 3,4 milliárd forint értékű Antal-Lusztig-gyűjtemény kiállítótere legyen.

Mint elmondta, a gyűjtemény tulajdonosa, Antal Péter többször is szóvá tette, hogy a letétbe helyezett alkotások őrzése, kezelése nem megfelelő, de hiába. A gyűjteményt továbbra is egy raktárban, a többi időszaki kiállítások anyagaival, különösebb őrzés nélkül tárolták.

A két ellopott kép ennek az Antal-Lusztig-gyűjteménynek része, a 400-500 alkotást 8 évvel ezelőtt 10 éves tartós letétbe adta át Debrecen önkormányzatának a tulajdonos. Az akkor 3,4 milliárd forint értéket képviselő műalkotások bemutatásával nyílhatott meg a MODEM Debrecenben.

Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy valóban eltűnt két nagy értékű kép a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ műtárgyraktárából, és nem kizárt hogy ellopták az alkotásokat, de a lopás tényét nem tudják megerősíteni.

A hiányt ugyanis leltározáskor tapasztalták, amit alapos keresés követett: a MODEM egész épületét, az alkotások teljes dokumentációját és a gyűjtő más tárolóhelyeit is átvizsgálták.

Amikor biztosan kiderült, hogy a képek nincsenek az épületben, megtette a feljelentést a rendőrségen

- tette hozzá Kukla, majd elmondta, hogy a műtárgyraktárban rendszeresen nagy a forgalom, de szigorúan szabályozott a belépés, mindenkiről tudnak, aki valaha is ott járt. Az egész épületben folyamatos, kamerás megfigyelő rendszer működik.

Kukla Krisztián megítélése szerint a biztonsági rendszer megfelelő a MODEM-ben,

de nyilván súlyos mulasztás történhetett, és az emberi tényezőt nem lehet kizárni, ezt hivatott kideríteni a rendőrségi vizsgálat.

A MODEM közleménye szerint "az önkormányzat a MODEM vonatkozásában teljes körű vagyonbiztosítással és általános felelősségbiztosítással rendelkezik".

Ami persze nagyszerű, csak ettől még a képek nem fognak előkerülni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.