Magyarország nem küld számlát Brüsszelbe, mert úgyse fizetnék ki

gazdaság
2014 április 28., 15:27
comments 174

Most akkor hazudik a 444 vagy nem? Az alábbi videón erről cserélek eszmét Csepreghy Nándorral, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkárával:

A Magyarországnak járó támogatások befagyasztásáról szóló cikkünkre gyorsan reagált az Európai Bizottság és a Miniszterelnökség is, és sietve cáfolták, hogy felmerült volna  akifizetések felfüggesztése. De közben azt a magyar kormány is elismerte, hogy az április óta keletkezett számlákat Brüsszel egyelőre nem kívánja kifizetni. Hogy a két állítás ellentmondásban van egymással? Ez csak szómágia. A lényeg, hogy a cikkünk állítása igaz volt. Tényleg nem jön pénz. Csak ezt nem szeretik az érintettek „felfüggesztésnek” nevezni. És hogy ne kelljen a magyar kormánynak visszautasítással szembesülnie, ezért egyelőre nem is küldünk számlát Brüsszelbe.

A hivatalos EU-nyelvben a kifizetések felfüggesztése valóban élesebb helyzetre utal: arra, amikor már nincs egyeztetés a tagállam és a bizottság között, nem látnak reményt az egyezségre. (Éppen ezért első cikkünkben nem is használtuk a felfüggesztés szót, helyette a befagyasztás szerepelt.) Amíg folyik a tárgyalás, addig a bizottság ugyan nem fizet, de hivatalosan csak „visszatartja” a kifizetéseket. Vagy ahogy most fogalmaznak:

„További információkra van szükségünk, mielőtt teljesítenénk a következő kifizetéseket”.

Ezt a fenyegetést annyira komolyan veszi a magyar kormány, hogy egyelőre nem is ad le számlákat, vagyis valóban nincs mit konkrétan felfüggesztenie a bizottságnak.

A bizottság elégedetlen azzal, hogy az úgynevezett közreműködő szervezeteket a magyar kormány beszervezte a minisztériumok alá. Ezek az EU-s pályázatokat napi szinten kezelő hivatalok.

Elvben megúszhatjuk, de ez már nem csak rajtunk múlik

Normális ügymenetben háromhavonta, egyben fizeti ki az EU az idő közben felgyülemlett számlákat. Csepreghy Nándor azt mondta, hogy néhány hete volt a legutóbbi negyedéves elszámolás, és azt még az EU teljesítette, hiszen azok a számlák még a közreműködő szervezetek minisztériumokba szervezése előtt keletkeztek. Ha valóban néhány hete volt a legutóbbi elszámolás (mondjuk április elején) akkor június végén – július elején kellene legközelebb az EU-nak fizetnie.

Két EU-s fizetési ciklus között a magyar állam hitelezi meg a pályázatok nyerteseinek a támogatásokat – elvben. Ha június végéig a bizottság és a magyar kormány vitája megoldódik, akkor előfordulhatna, hogy a magyar pályázók ne érezzenek meg semmit sem a mostani felfüggesztésből. Ez volna a legjobb forgatókönyv. Csakhogy a bizottság május végéig vizsgálja az új magyar intézményrendszert, utána 22 napja lesz a kormánynak reagálnia, és utána konszenzust kell találniuk az átszervezés újraszervezéséről. Egyáltalán nem biztos, hogy ez teljesen sima ügy lesz, és hogy a magyar fél Brüsszel minden kívánságát azonnal átvezeti, és azt még jóvá is hagyatja a következő kifizetésig. Még a legkonstruktívabb magyar hozzáállással is nagyon szoros menet lenne ez, és akár azon is elbukhat az egész, hogy Brüsszel túl lassan reagál a magyar intézkedésekre.

Ráadásul láttunk már olyat, hogy a magyar kormány hajtja a megegyezést, de az mégis csúszik. Tavaly májusban Lázár János például az akkor aktuális felfüggesztésekről magabiztosan azt mondta, hogy június végéig megoldja Johannes Hahn biztossal. Szeptember elején oldották csak meg.

Már most szétesett a rendszer

Sok jel utal arra, hogy a magyar kormány valójában nem hitelezi meg a győztes pályázóknak a pénzt. Sok beragadt pályázatról számoltak be nekünk vállalkozók és pályázatíró cégek is. Többen jelezték, hogy minden ügyintézés leállt. Van, aki már értesítést kapott arról, hogy győzött, de támogatási szerződését hetek óta nem írják alá. A rendszer a gyakorlatban máris megbicsaklott. Ahogy egy pályázatíró írja:

"A pontos kifejezés azt hiszem, ami a jelenlegi állapotokat leírja, hogy még káosz sincs. Ha lentről nézzük felfelé, ahonnan ezt én napi rendszerességgel tapasztalom, akkor 3 hete nem volt kifizetés a cégek felé."

A magyar költségvetés eleve pengeélen táncol. Tartani kellene a 3 százalékos hiányt, különben büntet az Európai Unió (túlzott deficit-eljárás). Most 2,9 százalék körül van a hiánycél, nagyon sokat nagyon sokáig a magyar állam képtelen hitelezni.

Hogy miért nem lehet kimondani a felfüggesztésről, hogy felfüggesztés?

Éppen egy éve jelent meg a Titkos háború dúl Budapest és Brüsszel között című cikk, ami arról szólt, hogy akkoriban három operatív program finanszírozását függesztették fel Brüsszelben. Hivatalosan azonban akkor sem lehetett ezt kimondani, ezért került a cikk címébe a „titkos” szó. Akkor erről ezt írtam:

„Amikor a vita egy tagállam és a bizottság között nagyon elmérgesedik, és patthelyzet látszik kialakulni, akkor szokta csak a brüsszeli szervezet nyilvánosságra hozni, hogy egy-egy OP kifizetését felfüggesztették. Egyébként inkább csendben, a színfalak mögött szeretik intézni ezeket az ügyeket. Részben azért, mert nem akarnak politikai botrányt okozni. Nagyon rosszul hangzik minden tagállamban, ha kiderül, hogy a kormány annyira béna, hogy nem képes lehívni a pénzt. Másrészt a bizottságnak sem érdeke, hogy botrányosnak tűnjenek a kifizetések. Az egyre szűkmarkúbb nettó befizetők semmi másra nem vágynak jobban, minthogy kiderüljön, a támogatási rendszer béna, kár bele ennyi pénzt ölni. Értelemszerűen a nemzeti kormányok sem kötik az emberek orrára, hogy most éppen elakadt ez vagy az a számla. Így a legtöbbször az ilyen viták titokban maradnak, többségükben meg is oldódnak, és addig az államok a saját pénzükből hiteleznek. Mint most teszi ezt a magyar is.”

Ilyen ez a mostani helyzet is, egyik fél sem kívánta a nyilvánosságot. A bizottság nevében most is nyilatkozó Shirin Wheeler szóvivő akkoriban azt írta nekem ezekről az ügyekről, hogy "minden információ bizalmas, harmadik félnek nem lehet kiadni". Így van ez a mostani esetben is. Több mint egy hónapja többször is kérdeztem az Európai Bizottságtól, hivatalos és informális úton is, hogy mondják meg, milyen finanszírozási viták vannak napirenden, mert egyéb helyről azt hallottam, hogy a bizottság elégedetlen az NFÜ átszervezésével. Minden esetben úgy reagáltak, hogy ilyen ügyekben nem segíthetnek. Azt ugyanakkor Wheeler most sem állítja, hogy minden rendben van. Közleménye ugyan nem állítja, hogy nem adnak pénzt Magyarországnak, de nem is cáfolja ezt.

Amikor Lázár János átvette az EU-s pénzek felügyeletét, felháborodva beszélt arról, hogy micsoda kupleráj az, ahol 15 operatív programból 13 fel van függesztve. Néhány hónap alatt azokat a felfüggesztéseket fel is oldották. De most ott tartunk, hogy az összes operatív program fel van függesztve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.