Salvadorban elvetélsz -> mész a börtönbe

bűnügy
2014 április 28., 11:06
comments 39

Több mint száz olyan nő sínylődik a Megváltóról, Jézus Krisztusról elnevezett El Salvador börtöneiben, akiknek magzatuk halva született, írja a Vice.

Az ország 1998 óta hatályos drákói törvényei az abortusz minden formáját tiltják, és 2-től 8 évig terjedő büntetést rónak a megszegőikre. A törvények vonatkoznak azokra az esetekre is, amikor a terhesség veszélyezteti a nő életét; amikor a magzatot életképtelennek nyilvánítják, illetve ha a nő incesztus vagy nemi erőszak útján esett teherbe.

A 2000-től 2011-ig terjedő időszakban 129 nőt börtönöztek be az országban tiltott vetélés miatt. Mindannyian szegény sorsú, alulképzett emberek, akik közkórházaknál jelentkeztek problémájukkal, ahonnan egyből mehettek is a börtönbe. (A salvadori magánkórházak jóval emberségesebbek, onnan egyetlen törvényszegő sem került még börtönbe.) Miután az ügyészség megváltoztatta a tényállást, sok nőt a saját gyermeke ellen elkövetett gyilkosság miatt ítélnek el, és nem ritka a 30, 40 sőt 50 éves börtönbüntetés sem.

Tavaly az ENSZ és az Amnesty International is felszólította a salvadori kormányt, hogy változtasson abortusztörvényein.

Közép-Amerikában Salvadoron kívül tilos az abortusz Nicaraguában, Hondurasban, a Dominikai Köztársaságban és Chilében is.

Salvadorban kb. hatmillióan élnek, 80 százalékuk keresztény, 17 százalék nem tartozik felekezethez, a többi meg krisnás, zsidó, mormon, vagy nem mondja meg.
(Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.