Nem igaz, amit állít - írja Lázár Jánosnak a norvég külügyminiszter

Megérkezett a norvég válasz Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár levelére.

Lázár rászólt a norvégokra, hogy a Norvég Civil Alapból érkező pénzeket szerinte LMP-sek osztják el. Ezzel pedig Lázár szerint Norvégia beavatkozik a magyar belpolitikába.

Később kiderült, hogy két csoport pályázott e pénzek elosztására a norvégoknál, az Ökotárs Alapítvány és a Századvég Alapítvány. Utóbbi a Fidesz és a kormány kvázi háttérintézménye, számos állami megrendelés kedvezményezettje. A magyar kormány jobban örült volna, ha a Századvég győzött volna.

Az április elején feladott levélre most érkezett meg a válasz. (A teljes levél a norvég kormány honlapján angolul olvasható.)

A norvég külügyminiszter emlékezteti Lázárt, hogy az Ökotárs nyílt és átlátható pályázaton nyerte el a Civil Alap vezetését. A pályázati szabályok minden országban egységesek, és erről 2011-ben még külön meg is állapodtak a magyar kormánnyal. Utal arra is, hogy a politikai elfogultságról szóló vád Lázárnak csak a magyar nyelvű levelébe került bele, angolul ezt már nem küldte el.

Aztán ezt írja Vidar Helgesen külügyminiszter:

Szeretném aláhúzni, hogy Norvégia kormánya nem támogat sem pénzügyileg, sem pedig egyéb módon politikai szerveződéseket Magyarországon. Ezek igazán meghökkentő vádak, és nem találom igaznak őket.

 

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.