Ez a titokzatos napelemes űrrepülőgép keringett felettünk majdnem két évig titokban

tudomány
2014 május 01., 18:07
photo_camera Fotó: U.S. Air Force

Az I Fucking Love Science blog szerint az Egyesült Államok Légierejének X-37B OTV (Orbital Test Vehicle) elnevezésű eszköze több mint ötszáz napot töltött az űrben. A misszió célja ismeretlen, a légierő erősen titkolja. A NASA űrrepülőire hasonlító, de azoknál jóval kisebb szerkezetet hordozórakéta juttatja az űrbe, ott teljesen automatikusan, pilóta nélkül működik, teljes energiaellátását napelemek biztosítják, tehát nagyon hosszan képes Föld körüli pályán maradni, és ilyen vagy olyan feladatokat végrehajtani.

Amatőr megfigyelők szerint az űrhajó körülbelül a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályamagasságán, alacsony Föld körüli pályán mozgott (körülbelül 400 kilométerre a felszíntől), és a pályadatokból arra következtettek, hogy a közel-keleti térséget figyelhette. A durvább összeesküvéselméletek persze valami brutális űrfegyverről szólnak. (Halálsugár!!!)

A légierő meg csak annyit mond, hogy új, forradalmi űrtechnológiákkal kísérleteznek. Akit érdekel, itt az X-37B Wikipédia-oldala.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.