Kelet-Ukrajna: Ez már háború

külföld
2014 május 03., 13:26
comments 62

Amivel szembesülünk Donyeck megyében, és az ország keleti részében, az már nem csak egy rövid életű felkelés. Ez már tényleg háború

- mondta Vaszilij Krutov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat terrorelhárítási központjának vezetője. Egy szombat délutáni sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy komoly harcok zajlottak Kramatorszk városában, Szlavjanszktól délre.

Kramatorszkban a Reuters tudósítása szerint az ukrán hadsereg visszafoglalta a biztonsági szolgálat épületet az oroszpárti felkelőktől.

A város központjából kiégett buszokat látni a Kijev Post tudósítójának képein:

photo_camera Kép: Christopher Miller Twitter

Kramatorszk 170 ezer fős város Kelet-Ukrajnában a Kazennij Torec folyó mentén, a régió központjától, Donyecktől 84 kilométerre. A lakosság 63 százalékának orosz az anyanyelve.

Fasiszták! Fasiszták!

- kiabálták helyiek az ukrán terrorelhárítás felé egy mai videó szerint.

A Russia Today (RT) Szlavjanszkban lévő tudósítója szerint a városban már az a hír terjed, hogy Kramatorszkban az ukrán ultranacionalista Jobb Szektor tagjai térdre kényszerítik és főbe lövik az embereket. Igaz, ezt a tudósító is meg nem erősített híresztelésnek nevezi, az RT-t pedig a legkevésbé sem lehet független forrásnak tekinteni ebben a helyzetben, de a hangulatot valószínűleg jól érzékelteti, hogy ilyesmi terjed - vagy ilyesmit terjesztenek.

Szlavjanszk közelében és Kramatorszkban egész szombat délelőtt harcok dúltak az ukránok és a szakadárok között. Az odesszai eseményekről, ahol pénteken legalább 36 ember halt meg, itt olvashat.

Vlagyimir Putyin szóvivője szerint az erőszak elszabadulása után már nincs befolyásuk a szakadárokra, nem kérhetik tőlük, hogy tegyék le a fegyvert (eddig se kérték), mert úgyse hatna. Azt mondta, naponta több ezer kérés érkezik az orosz elnökhöz, hogy vesse be az orosz csapatokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.