Ünnepeljük meg együtt, hogy a kormány betiltotta a só és cukortartókat a menzák asztalain

2014 május 3., szombat 13:06
202

Nem kevés nagy sikere volt eddig is az Orbán-kormánynak, de ez a mostani elhomályosítja még a rezsiharcot is. Az MTI megírta, hogy ma jelent meg a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetési rendelet, ami szabályozza például az iskolai menzákon, vagy kórházakban adandó ételek elkészítésének módját és tápanyagtartalmát.

Kell

A jogszabály szerint az egész napos étkeztetés esetén egy embernek biztosítani kell legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget – ide nem értve a burgonyát – vagy gyümölcsöt, ezekből legalább egy adagot nyers formában, három adag gabonaalapú élelmiszert, Amiből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

A napi háromszori étkezésben legalább 3 deciliter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék, két adag zöldség – kivéve burgonya – vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában, két adag gabona alapú élelmiszer - legalább egy adagnak teljes kiőrlésű - az előírt mennyiség.

Nem kell

Tilos lesz ezentúl a szénsavas, vagy cukrozott üdítő és a magas zsírtartalmú húskészítményektől is elbúcsúzhatunk. Az italként kínált tejhez nem adhatnak cukrot, a tea pedig legfeljebb a "nyersanyag-kiszabati előírás" szerint megengedett mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék biztosítására étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz adható. A rendelet értelmében tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel, bölcsődei étkeztetésben pedig nem adhatnak bő zsiradékban sült ételt.

A rendelet szerint a közétkeztetésben nem lehet felhasználni sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat "állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra". Nem adható továbbá 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú, a 15 évesnél fiatalabbak számára 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény. Az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára készített ételekhez sertés- és baromfizsírt sem lehet felhasználni.

De a legnagyobb győzelem nem ez. A legnagyobb győzelem az, hogy ezentúl tilos lesz kirakni az asztalra a só- és cukortartókat. Nehogy már itt sózzon nekem a gyerek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt