Azt ugye már mindenki tudja, hogy Joffrey király meghalt?

A Trónok harca rajongói talán el is siklottak a gyűlöletes Joffrey király halála felett érzett örömükben afölött a rejtély fölött, hogy vajon mivel is gyilkolták meg azok, akik mérget öntöttek a poharába.

Szerencsére az Egyesült Államokban elég nörd él ahhoz, hogy most az Amerikai Kémikustársaság vegyészi utánajárjanak.

A sorozatból túl sok nem derült ki a méregről, de a könyvben a szerző, a műfajban kötelezően háromnevű George R. R. Martin azt írta, hogy egy fából kinyert szubsztancia végzett Joffrey-val, mégpedig úgy, hogy fojtó görcsbe rántotta nyakizmait.

A természetben léteznek olyan növények, amelyek gyilkos alkaloidákat termelnek. Például a nadragulya, a bürök vagy a farkasmaszlag.

Ezek közül a nadragulya és a bürök máskép öl, mint ahogy azt a filmben láttuk. Ezek izomlazítók, vagyis nem fojtanak, hanem fullasztanak.

A farkasmaszlag mérge, a sztrichnin viszont komoly izomgörcsöket okoz, ezért is hívják a farkasmaszlag termését latinul Nux vomicának, vagyis hánytató diónak.

Persze ez se felel meg mindenben az írói fantázia szüleményének, mert Martin regényében a mérget limettával vonták ki a fa leveléből, miközben a sztrichnin a farkasmaszlag termésében van, és limettával egyáltalán nem lehet alkaloidákat kivonni.

*Pontosítás: mésszel (szintén lime) viszont lehet, ahogy erre magyarázó videójában Raychelle Burks vegyész utal is

(Via Vox)