A magyar kormány és Brüsszel majdnem ugyanúgy látja a növekedésünket

gazdaság
2014 május 05., 09:16
comments 18

Idén 2,3, jövőre 2,1 százalékos GDP-növekedést jósol Magyarországnak az Európai bizottság tavaszi előrejelzése. Az államháztartás hiánya a Bizottság szerint 2014-ben 2,9 százalék, jövőre pedig 2,8 százalék lehet. Az államadósság szerintük az idei 80,3 százalékról 2015-ben 79,5 százalékra csökken majd.

Az idei 2,3 százalék a februári előrejelzéshez képest is javult, mert akkor még csak 2,1 százalékot jósolt a Bizottság. Az államháztartási hiányt a kormány pont ugyanannyira saccolta a nemrég leadott konvergenciaprogramban, mint most a Bizottság. A GDP-arányos államadósságban már sokkal bátrabbak voltak, mert az EU 79,5 százalékával szemben a magyar kormány szerint 75 százalékig megy majd le az adósságunk.

Növekedünk, növekedünk

A növekedésben a kormány is 2,3 százalékot mondott idénre, de 2015-ben Varga Mihályék szerint már 2,5 százalékkal fogunk növekedni. Ez azért bátrabb előrejelzés. Ráadásul Vargáék szerint egészségesebb lesz majd a magyar gazdaság szerkezete is.

Varga szerint a munkanélküliség 8,8 százalékra csökken majd jövőre, az idei 9,1 százalék után. Az EU szerint viszont idén 10,2, jövőre pedig 9 százalékos lesz.

Elmarad a rezsicsökkentés

Az inflációnk Brüsszel szerint 1,7 és 1 százalék lesz jövőre és 2015-ben. A kormány szerint viszont az idei tervezett háromlépcsős rezsicsökkentés miatt csak 0,8 százalékos lesz az infláció, ami jövőre már 2,9 százalékra nő majd. Ami vagy azt jelenti, hogy 2015-ben nem lesz rezsicsökkentés, vagy azt, hogy valami más fog megdrágulni. A konvergenciaprogram szerint a harmadik idei rezsicsökkentés átgyűrűző és a külső környezet hatásait a forint leértékelődése ellensúlyozza majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.