Fegyvert visz az iskolába a cseszegett diák

Tbg
2014 május 5., hétfő 13:18
26

Egy újabb felmérés is megerősíti azt a régóta hangoztatott feltételezést, miszerint a véres iskolai leszámolások hátterében sokszor az áll, hogy az ámokfutó diákot szívatták az iskolában.

)

Egy friss tanulmány szerint - amely 15 ezer iskolást kérdezett meg arról, vittek-e magukkal az iskolába fegyvert az elmúlt hónapban -, a diákok legalább ötödének el kell viselnie valamilyen megaláztatást.

A csesztetésnek (beszólás, bántalmazás, verés, meglopás) leginkább kitett gyerekek között a fegyverviselés aránya 72%-os, 63 százalékuk ráadásul lőfegyvert vitt a suliba.

A tanulmány megállapítja, legalább kétszázezer gyerek hord magával fegyvert az iskolában egy hónapnál tovább, ez pedig összecseng azzal a becsléssel, miszerint 750 ezer iskolás minden hónapban hord fegyvert az iskolában.

A kilencvenes évek óta a nagyobb, 15 iskolai lövöldözésből 12 esetben állt az ámokfutás hátterében a kitaszítottság érzése, állítják azok a szervezetek, köztük a kormányzat által létrehozott stopbullying.com, amelyek az iskolai lövöldözéssel foglalkoznak.

Arra azonban a tanulmány is felhívja a figyelmet, hogy az oksági kapcsolat nem feltétlenül egy irányú, tehát nem csak azért hordanak a diákok fegyvert az iskolában, mert csesztetik őket, hanem fordítva is igaz: az a diák nagyobb eséllyel van kitéve az ilyen eseményeknek, amelyik alapból fegyvert hord magával.

Nem vagyunk abban teljesen biztosak, hogy a fegyverviselés egy szimpla védekező aktus lenne az aggresszív viselkedéssel szemben. A józan ész persze azt mondja, hogy az a gyerek, akinél fegyver van, használja is, ha a szükség úgy hozza

- mondta a tanulmány egyik szerzője, Andrew Adesman. (MoJo)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt