Fegyvert visz az iskolába a cseszegett diák

Tbg
oktatás
2014 május 05., 13:18
comments 26

Egy újabb felmérés is megerősíti azt a régóta hangoztatott feltételezést, miszerint a véres iskolai leszámolások hátterében sokszor az áll, hogy az ámokfutó diákot szívatták az iskolában.

photo_camera )

Egy friss tanulmány szerint - amely 15 ezer iskolást kérdezett meg arról, vittek-e magukkal az iskolába fegyvert az elmúlt hónapban -, a diákok legalább ötödének el kell viselnie valamilyen megaláztatást.

A csesztetésnek (beszólás, bántalmazás, verés, meglopás) leginkább kitett gyerekek között a fegyverviselés aránya 72%-os, 63 százalékuk ráadásul lőfegyvert vitt a suliba.

A tanulmány megállapítja, legalább kétszázezer gyerek hord magával fegyvert az iskolában egy hónapnál tovább, ez pedig összecseng azzal a becsléssel, miszerint 750 ezer iskolás minden hónapban hord fegyvert az iskolában.

A kilencvenes évek óta a nagyobb, 15 iskolai lövöldözésből 12 esetben állt az ámokfutás hátterében a kitaszítottság érzése, állítják azok a szervezetek, köztük a kormányzat által létrehozott stopbullying.com, amelyek az iskolai lövöldözéssel foglalkoznak.

Arra azonban a tanulmány is felhívja a figyelmet, hogy az oksági kapcsolat nem feltétlenül egy irányú, tehát nem csak azért hordanak a diákok fegyvert az iskolában, mert csesztetik őket, hanem fordítva is igaz: az a diák nagyobb eséllyel van kitéve az ilyen eseményeknek, amelyik alapból fegyvert hord magával.

Nem vagyunk abban teljesen biztosak, hogy a fegyverviselés egy szimpla védekező aktus lenne az aggresszív viselkedéssel szemben. A józan ész persze azt mondja, hogy az a gyerek, akinél fegyver van, használja is, ha a szükség úgy hozza

- mondta a tanulmány egyik szerzője, Andrew Adesman. (MoJo)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.