Külföldre jutott a kínai miniszterelnök felesége (hivatalos!)

külföld
2014 május 05., 07:15
comments 2

Li Ko-csiang, a több mint egy éve hivatalban lévő kínai miniszterelnök először utazott hivatalos látogatásra, Afrikába feleségével együtt. Cseng Hungról eddig csak annyit lehetett tudni, hogy az angol nyelv professzora és több könyvet lefordított, a férjével pedig a Pekingi Egyetemen ismerkedett meg.

photo_camera Fotó: Reuters / Li Tao / Xinhua

A Hszinhua állami hírügynökség a rövid életrajzát fényképét és rövid életrajzát is közölte. Eszerint Cseng 57 éves, PhD-jét a Kínai Társadalomtudományi Akadémián szerezte, ezután a fővárosi gazdaságtudományi egyetemen kezdett angolt tanítani, ahol 30 éve dolgozik. Csengnek és Linek egy lánya van, aki szüleihez hasonlóan a Pekingi Egyetemen végzett, most pedig az USA-ban tanul.

A politikusok magánéletéről alig tudni Kínában, és a legritkább esetekben viszik magukkal állami látogatásra feleségeiket. Ven Csia-pao korábbi miniszterelnök ezt sosem tette meg, és más korábbi kormányfőket is csak elvétve kísérte partnerük. Ezt a gyakorlatot sokan történelmi okokkal magyarázzák: Mao Ce-tung egykori felesége, a magát előtérbe helyező Csiang Csing gyászos szerepet játszott a kínai kulturális forradalomban, és ezért 1981-ben halálra ítélték.

A korábbi gyakorlaton a 2013 márciusán kinevezett elnök, Hszi Csin-ping igyekszik a jelek szerint változtatni. Tavaly Hszi feleségét, az országszerte ismert énekes Peng Li-jüant több útjára, például Amerikába és az európai körútjára is elvitte. Megfigyelők szerint Peng szereplése és nemzetközi elismertsége segítheti a kínai vezetés politikáját, „hiszen büszkeséggel tölti el a kínaiakat, és így egyesítő erőként hathat” – írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.