Már csecsenek is harcolnak Ukrajnában

2014 május 6., kedd 6:49

Az ukrán kormányerők több mint 30 terroristát megöltek, többet megsebesítettek május 5-én a Donyeck megyei Szlovjanszk körüli harcokban – közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Facebookon egy posztja alatti kommentben. Mint írta, a rendfenntartók a tegnapi összecsapásokban négy embert veszítettek, és 20 tagjuk megsebesült.

Avakov azt írta, hogy Kelet-Ukrajnában a kormányerők ellen harcolók között nagyon sok a Krímből érkezett fegyveres, de vannak oroszok, és hétfőn csecsenek is megjelentek. Hogy hogy lehet az, hogy a nem is olyan rég még az oroszok ellen harcoló csecsenek most Putyinnal vannak, arról itt írtunk.

Ramzan Kadirov csecsen vezető (Fotó: AFP)

A belügyminiszter szerint az ukrán katonák nem lőhetnek a polgári lakosságra, amit nagymértékben kihasznál az ellenség, ami a civilek háta mögé rejtőzve tüzel.

„Az ilyen tűzfészkeket nem tudjuk sem helikopterekkel, sem géppuskatűzzel felszámolni, mert nem lőhetünk lakóházakra”

– állította.

Avakov a valós helyzet megértését kérte azoktól, akik a hátországból bírálják a terrorellenes műveletet és látják el „okos tanácsokkal” a frontvonalban harcolókat. Szerinte az ukrán hadsereget módszeresen bomlasztották, ezért nincsenek megfelelő speciális egységei, és ami jelenleg történik, az a harcban való összecsiszolódás, sok év után az első. Mint írta:

„Most látjuk, hogy ki kicsoda, ki imitálja a cselekvést, ki a parancsmegtagadó, ki a ravaszkodó és ki a bátor”

(Guardian, MTI)