Végre kiderült, hogy Shakespeare-nek vagy a Wu-Tang Clan-nak volt nagyobb szókincse

ZENE
2014 május 06., 07:28

Matt Daniels "designer, coder és data scientist" a Rap Genius zeneszöveg oldal adatbázisából kiindulva vizsgálta amerikai repperek szókincsét. A felmérésbe azok kerülhettek be, akiknek az adatbázisban szereplő dalszövegeik összeadva elérték a 35 ezer szót. Ebből az adathalmazból kiindulva aztán azt elemezte egy programmal, hogy melyik repper hány egyedi szót használ szövegeiben. Ezt aztán ugyanúgy megcsinálta Shakespeare 7 írásának első 5 ezer szavát vizsgálva és Melville Moby Dick-jének első 35 ezer szavát vizsgálva.


A teljes grafikont kattintgatva itt tudod megnézni.

Az eredmények pedig magukért beszélnek.

Például, hogy DMX nem tud beszélni és az előkelő utolsó helyet szerezte meg a listán. Ahhoz képest, hogy 30 millió lemezt eladott életében, kisebb szókinccsel dolgozik mint az angolt tanuló diákoknak kifejlesztett és erősen lecsupaszított Oxford 3000 szólista.

De a műfaj leghíresebb előadói, mint Kanye West, Lil Wayne vagy Snoop Dogg mind a grafikon baloldalán kapnak helyet.

Lil Wayne - A Milli (részlet)

damn I hate a shy bitch
Don't you hate a shy bitch? Yeah, I ate a shy bitch
And she ain't shy no more, she changed her name to My Bitch
Yeah, nigga, that's my bitch, so when she ask
For the money when you through, don't be surprised, bitch

A grafikonon jobbra haladva viszont már nem igazolódik az a sztereotípia, hogy a rap egy buta műfaj.

Shakespeare szintjén - akit sokan úgy tartanak mint a történelem legnagyobb szókincsével rendelkező íróját -, az adatok alapján nagyjából az OutKast és a Beastie Boys áll, a Wu-Tang Clan tagja, Gza pedig pár százzal leelőzi még a Moby Dick-et is.

Nem véletlenül mondták egyszer, hogy a Wu-Tang úgy alakult mint Voltron és Gza a fej lett.

Az abszolút győztes pedig

Aesop Rock, aki 7392-es szókincsével annyira elöl van, hogy igazából a grafikonra se férne rá. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált szövegeinek nagyjából minden ötödik szava egyedi.

link Forrás

Most erre mit lehet mondani?

Aesop soha nem volt a leghíresebb vagy legtöbb lemezt eladott előadók közt, de szövegeit mindig is a legkomplexebbek között tartották számon a kritikusok, néha annyira, hogy szimpla értelmetlenséggel vádolták absztrakt nyelvezetét. A Rap Genius oldalon, ami egyébként egy közösségi szövegértelmező, ahol mindenki beírhatja, szerinte egy-egy sor mit jelent egy művésztől, nagyon sok rejtett jelentést és szójátékot fel lehet fedezni szövegeiben.

Persze a felmérésből hatalmas következtetéseket kár lenne levonni, mert egyrészt az adatmennyiség viszonylag kicsi volt, nem csak a szótári alakok közt tett különbséget és nem terjedt ki teljes életművekre, másrészt a szókincs nem feltétlen áll összefüggésben a művészi tehetséggel.

Viszont nem is hiszem, hogy a hip-hopnak akármit is bizonyítania kéne.

(A Szerző a könnyedség kedvéért a hip-hop és rap szavakat azonos értelemben használta, amelyért nem vállal semmifajta felelősséget.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.